Zdravstvo

Vesti :: Fond plaća tretman tumora u Turskoj

Fond plaća tretman tumora u Turskoj Najteži pacijenti s tumorima i metastazama na mozgu ubuduće će moći da se leče najmodernijom metodom, sajbernožem. Upućivaće se u bolnicu Adžibadem u Turskoj, a zahvate, koji koštaju oko 7.000 evra, finansiraće Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Sajbernož je neinvazivna metoda i najčešće se primenjuje kod onih stanja u kojima je nemoguća operacija ili hirurškim putem nije bezbedno doći do tumora.
Dr Vojislav Bogosavljević, neurohirurg Kliničkog centra Srbije, kaže za „Blic“ da je ova metoda preciznija od drugih radiohirurških postupaka.


- Sistem se sastoji iz linearnog akceleratora, čiji snop se robotom usmerava na određenu ciljnu tačku tela. Njena precizna pozicija se određuje rendgenskim kamerama. Ovim postupkom mogu da se tretiraju tumori u bilo kojem delu tela. Mogućnosti primene ove tehnike su široke, od tumora glave, lobanje, vrata, grla i nosa, do tumora pluća, jetre, pankreasa, bubrega - objašnjava dr Bogosavljević.


U bolnicu Maslak u Istanbulu, koja posluje u okviru lanca Adžibadem, gde je na kardiohirurgiji operisano više od 250 osiguranika Srbije, ovih dana bi trebalo da otputuje jedan pacijent, a dosad su pomoću sajbernoža o trošku osiguranja lečena dva pacijenta, kažu u RFZO.


Na ovaj zahvat u Tursku upućuju se samo najteži slučajevi, i to na predlog konzilijuma lekara. Republički zavod za zdravstveno osiguranje lečenje sajbernožem plaća 7.000 evra po pacijentu, a ako komisija proceni da pacijent ne može sam da putuje na zahvat, o trošku osiguranja ide i pratilac.

Izvor: BLIC 05.05.2012.god.

Povezane vesti:
» Bubrežni bolesnici u inostranstvu o trošku države

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi