Zdravstvo

Vesti :: Galenika u blokadi, preti nestašica 38 lekova!

galenikaU „Galenici“ strahuju da će, ako ih puste „niz vodu“, deficitarnost biti sve veća i da bi mogla da nestanu 172 leka. Račun fabrike lekova blokiran 27. septembra

Ako država ne pomogne „Galenici“ sledećeg meseca u apotekarskim rafovima neće biti 38 lekova ovog proizvođača! To nije najgori mogući scenario. U „Galenici“ strahuju da će, ako ih puste „niz vodu“, deficitarnost biti sve veća i da bi mogla da nestanu 172 leka. Račun fabrike lekova, koja za poreze duguje oko 200 miliona dinara, blokiran je 27. septembra.

- Obim proizvodnje je ovog meseca čak 80 odsto manji od planiranog. Ako nam država ne pomogne, u novembru će biti još manji - navodi izvor „Novosti“ iz „Galenike“.

Mr Milana Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd rekla je „Novostima“ da nema samo „tivorala“ za regulaciju rada štitne žlezde i „damatona“ za terapiju perifernih vaskularnih oboljenja.

U Ministarstvu zdravlja kažu da prate situaciju i kažu da nije bilo novih prijava nestašice lekova ove kompanije na tržištu. O trošku zdravstvenog osiguranja izdaje se 128 lekova iz „Galenike“.

- U farmaceutskoj industriji postoje procedure i sirovine ne mogu da se nabave preko noći - objašnjava sagovornik „Novosti“. - Ove godine planiran je obim proizvodnje od 80 miliona evra, ali će biti manji. Verujemo da država neće dozvoliti da propadnemo.

Pre nego što je 1991, kada je prodata Milanu Paniću, postala prva firma u Srbiji koja je privatizovana, „Galenika“ je obezbeđivala čak 40 odsto potreba našeg tržišta. Prošle decenije - 20 odsto.

- U poslednje dve godine pali smo ispod 10 odsto - kaže izvor „Novosti“. - Strani proizvođači, i farmaceutske kuće koje u Srbiji rade samo pakovanje lekova registruju veliki broj lekova koji su direktna paralela „Galenikinim“. Mi smo i ove godine dobili evropski GMP za tablete i kapsule, što nam otvara strana tržišta, ali bojimo se da bez pomoći države nećemo moći uspeti.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje svesni su da bi duža blokada računa „Galenike“ mogla da ugrozi snabdevanje.

- Kupićemo sve što „Galenika“ proizvede - izjavio je direktor RFZO Momčilo Babić. - Ali mi jedino možemo da obećamo da će se kupovati lekovi tog proizvođača.

NEDOSTAJU INJEKCIJE I “PRONIZON“

U „GALENICI“ kažu da sledećeg meseca preti nestašica „deksazon“ injekcija, „flunirin“ kapsula, „heparin“ injekcija, OHB12 injekcija, „tivoral“ tableta za regulaciju rada štitne žlezde, „orvažila“ za infuziju, „lometazida“ za izbacivanje tečnosti, kao kardiološke terapije koja se masovno koristi: „propranolola“, „pronizona“, „prilazida“...

Izvor:NOVOSTI 17. 10. 2013.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi