Zdravstvo

Vesti :: Gama nož spas od tumora

gama nožNajsavremeniji aparat za lečenje tumora mozga dostupan je i pacijentima iz Srbije. Oni na intervenciju putuju u Istanbul, ali besplatno. Postupak lečenja gama zracima je jednostavan i bezbolan, a troškove puta i lečenja snosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

RZZO je sklopio dogovor sa bolnicom „Adžibadem" u Istanbulu gde se na gama nož od decembra šalju pacijenti iz Srbije. Gama najf, to jest gama nož, smatra se zlatnim standardom u lečenju tumora mozga. Postupak je jednostavan, bezbolan i sprečava rast tumora u narednih deset godina. Srbija, kao ni zemlje u okruženju, nema taj najsavremeniji aparat koji košta najmanje pet miliona dolara.
Ovom savremenom mašinom leče se tumori i druge promene na mozgu. To je metod lečenja gama zracima koji se veoma precizno usmeravaju ka tumoru ili nekoj drugoj promeni na mozgu, a da se ne oštećuje okolno, zdravo tkivo. Prilikom zahvata lobanja se ne otvara, nije potrebno šišanje i kosa nakon tretmana ne opada.
Doktor Seldžuk Paker, neurohirurg bolnice u Istanbulu, ističe sve prednosti gama noža.
- Prilikom tretmana nema bolova, nema krvi, pacijent leži na krevetu dok se zracima deluje na oboleli deo mozga. U tom periodu nema buke, nikakve nelagodnosti, pa pacijent može da sluša muziku, a ako želi može i da spava. Posle nekoliko minuta odvedemo ga u njegovu sobu i nakon jednog ili dva sata istog dana može da ide u hotel ili kući - objašnjava doktor Paker.
Jedan naš pacijent kome je u Beogradu dijagnostikovan tumor iznad desnog oka i preporučena intervencija u Istanbulu kaže da je operacija bezbolna. „Jedino što je bilo neprijatno, to je stavljanje jednog rama na glavu sa šrafovima", kaže on.
Do prošle godine pacijenti su na ovu intervenciju slati u Zagreb, ali je odluka promenjena, pošto je lečenje u bolnici „Adžibadem" u Turskoj savremenije i jeftinije.
Prema rečima direktorke RZZO Svetlane Vukajlović, svake godine se za oko 100 intervencija koje nije moguće izvesti u srpskim bolnicama izdvoji između dva i dva i po miliona evra. Deca sa srčanim manama koje iziskuju komplikovane intervencije šalju se u Englesku, pacijenti kojima je neophodna transplantacija jetre u Italiju, a zbog transplantacije koštane srži u Nemačku i Italiju. Ko će se lečiti u inostranstvu odlučuje komisija RZZO. Na lečenje se šalju pacijenti sa najvećim šansama za izlečenje, i to u proverene i renomirane zdravstvene ustanove.

Izvor:BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 1 komentar
dejan
September 24, 2011 - 23:38
Moja supruga ima 30 godina i juce su joj u Beogradu operisali tumor.
U pitanju je glioblastom.Izvadili su najveci u celosti ali je ostalo jos manjih.
Pitali smo za gama noz i dobili odgovor da u ovom slucaju ne pomaze.
Zna li neko zasto?

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi