Zdravstvo

Vesti :: "Glakso Smit Klajn" partner "Torlaka"

novi partnerGlakso Smit Klajn je prva farmaceutska kuća s kojom će Vlada Srbije početkom oktobra početi pregovore oko strateškog partnerstva sa Institutom za imunologiju i virusologiju „Torlak“, saznaje „Blic“.

Ova britanska kompanija jedan je od tri zainteresovana inopartnera za saradnju s „Torlakom“, a razgovori s njima otpočeće jer su oni jedini poslali svoj plan i viziju o razvoju i unapređenju proizvodnje imunoloških lekova.

Pored „Glakso Smit Klajna“, zainteresovana je i francuska kompanija „Sanofi Paster“, s kojom je „Torlak“ dugo sarađivao na polju vakcina protiv gripa, kao i američka farmaceutska kompanija „Fajzer“. Nedavno se u javnosti pominjalo da je „Torlak“ ipak prodat, i to kompaniji „Novartis“, čije smo vakcine kupili tokom sezone svinjskog gripa. Međutim, ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović za „Blic“ kaže da je Institut „Torlak“ u državnom vlasništvu i da ga niko ne može kupiti

- „Torlak“ ne treba da bude prodat. Ima razloga da razmišljamo o zajedničkoj saradnji s jakim inostranim partnerom koji bi investirao u proizvodnju kako „Torlak“ ne bi bio samo skladište, mali proizvođač i veliki distributer. „Torlak“ ima renome i tradiciju koju treba čuvati - ističe ministarka zdravlja.

Ona napominje da se programi koje nude strane farmaceutske kuće ne tiču proizvodnje samo jedne vrste vakcina.

Deceniju dugo propadanje
„Torlak“ iz godine u godinu sve više finansijski propada iako je država u njega uložila skoro pet miliona evra. Proizvodnja domaćih vakcina protiv sezonskog gripa stala je još 2003. godine. Dva ministra zdravlja i dva bivša direktora „Torlaka“ svake godine pompezno su najavljivali početak proizvodnje. Sadašnje rukovodstvo pak kaže da je ova ustanova u teškoj finansijskoj situaciji i da ima dugovanja prema nabavljačima.

Izvor: BLIC26. 09. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi