Zdravstvo

Vesti :: Glaukom se ne leči nego sprečava

sprečavanje nastanka glaukomaPorast očnog pritska ili glaukom je bolest od koje može i da se oslepi. Ne odaje posebno jasne simptome, pa je najsigurniji vid lečenja odlazak kod oftalmologa, odnosno preventiva.

Glaukom - bolest koju karakteriše povećanje očnog pritiska i oštećenje vidnog živca - ukoliko se ne leči dovodi do potpunog gubitka vida. Jedina preventiva su redovni oftalmološki pregledi posebno posle 40-te godine.

Kod glaukoma, za razliku od ostalih uzroka slepila, katarakte i žute mrlje, uzrok gubitka vida je, pre svega, neznanje i zanemarivanje bolesti - čak polovina osoba sa utvrđenim glaukomom se ne leči. Bolest najčešće nastupa bez upadljivih simptoma, a gubitak vida je postepen, pa je rana dijagnostika od presudnog značaja.

"Došla sam samo na redovnu kontrolu, pa mi je doktorka pronašla taj neki granični pritisak", kaže Meri Radaković, koja je obolela od glaukoma.

Stručnjaci navode da u rizične grupe spadaju, pre svega, osobe srednje i starije životne dobi, oni koje imaju nasledni faktor za glaukom, kratkovidi, osobe koje boluju od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, migrene. Bez obzira na to da li ste u rizičnoj grupi ili ne, prilikom posete oftalmologu treba izmeriti očni pritisak.

"Postoje pacijenti koji imaju povišene vrednosti očnog pritiska, međutim, nemaju tipične ispade u vidnom polju niti oštećenje vidnog polja i tada ne govorimo o glaukomu već o intraokularnoj hipertenziji. Sa druge strane, ni svaka normalna vrednost očnog pritiska ne znači da neko nema glaukom", objašnjava Ivana Vuksanović, načelnica oftalmologije u DZ Savski venac.

Ne postoji prevencija glaukoma, ali se oštećenja mogu sprečiti, jer postoji veliki dijapazon terapijskih procedura koje proces bolesti mogu da zaustave i kontrolišu.

Glaukoma nisu pošteđena ni novorođenčad.

"Smatra se da jedno dete na 10.000 novorođene dece ima urođeni glaukom. Roditelji to mogu da prepoznaju ili bar da naslute tako sto detetu smeta svetlost, oči su krupne i mutne i dolazi do prekomernog suzenja", ističe doktorka Ivana Vuksanović.

Oboljenje je doživotno, ali blagovremena i adekvatna terapija omogućiće normalan život sa glaukomom.

Izvor: RTS 12. 02. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi