Zdravstvo

Vesti :: Gotovo polovina vojničke plate za dva šrafa u kolenu

pola plate za dva šrafa u kolenuVojna lica učestvuju i sa 25 odsto u ukupnoj vrednosti participacije kada su u pitanju ugradni materijali u ortopediji i kardiologiji, dok participacija civilnih osiguranika iznosi svega pet odsto.

Vojni osiguranik koji bi danas otišao u Vojnomedicinsku akademiju (VMA) da zakaže pregled magnetnom rezonancom bio bi zamoljen da dođe u decembru kako bi mu ova lekarska usluga bila zakazana za sledeću godinu, upozorava dr Siniša Rusović, načelnik Odeljenja za interventnu vaskularnu radiologiju i zamenik predsednika Vojnog sindikata Srbije.

Vojnici na pregled magnetnom rezonancom čekaju i do 20 meseci, a dugačke su liste čekanja i kod drugih specijalista, ističe dr Rusović. Kada je u pitanju civilno zdravstvo, pacijenti koji na specijalistički pregled čekaju duže od mesec dana imaju pravo da zatraže potvrdu sa kojom mogu da idu u privatnu ordinaciju, ali ova pravila ne važe za osiguranike vojnog zdravstvenog Fonda SOVO.

Iako većina građana i dalje misli da vojni osiguranici imaju znatne prednosti kada je lečenje u pitanju, ta „zlatna” vremena odavno su prošla. Vojna lica učestvuju i sa 25 odsto u ukupnoj vrednosti participacije kada su u pitanju ugradni materijali u ortopediji i kardiologiji, dok participacija civilnih osiguranika iznosi svega pet odsto. Maksimalan iznos participacije koju vojni osiguranik može da plati iznosi 30.000 dinara, kolika je i plata vojnika po ugovoru.

– Vojnik kojem su ugrađena dva šrafa u koleno treba da plati  participaciju 12.000 dinara, što iznosi gotovo polovinu njegovih primanja. Apsurdno je da vojni penzioneri pojedine implantate dobijaju besplatno, dok aktivni vojnici moraju da ih plaćaju – ističe dr Rusović.

Takođe, zaposleni u VS kojima je neophodno banjsko lečenje plaćaju polovinu svih troškova rehabilitacije, dok civilne osiguranike dan u banji košta 50 dinara, koliki je iznos participacije.

Vojni osiguranici koji žive i rade u unutrašnjosti imaju znatno veće probleme od onih koji su stacionirani u prestonici. Nedavno je u Prokuplju pripadniku Vojske Srbije pozlilo i zatražio je pomoć lekara u službi Hitne medicinske pomoći jer vojni lekar nije radio. Ovaj vojnik javio se doktoru zbog povišenog pritiska, izmeren mu je pritisak i propisana terapija. Iako je kod sebe imao zdravstvenu knjižicu, morao je da plati račun za pružene usluge jer je dežurni lekar procenio je da nije hitan slučaj. Dr Rusović ističe da je ovom pacijentu pružena pomoć i dati su mu lekovi, što znači da je ipak hitan slučaj. On naglašava da vojnici u Prokuplju mogu da odahnu jer je ovih dana potpisan sporazum između Fonda SOVO, Zdravstvenog centra u ovom gradu i Vojnog sindikata Srbije u skladu sa kojim će vojni osiguranici imati puno zdravstveno osiguranje u bilo koje doba dana i noći. Do sada su vojnici iz Prokuplja i okoline plaćali sve intervencije koje su morali da obave vikendom i praznicima, ili u vreme kada je vojna zdravstvena ambulanta zatvorena. Inače, u Prokuplju postoji vojna ambulanta u kojoj je zaposleno dvoje lekara, a jedna doktorka je na porodiljskom bolovanju.

– Nažalost, ovakvih primera ima napretek. Problemi sa kojima se sreću vojni osiguranici u mestima u kojima ne postoji vojna zdravstvena ustanova moraju što pre da budu rešeni, uz ukidanje plaćanja medicinskih usluga za one koji se kao hitni slučajevi jave lekaru – kaže naš sagovornik.

Problem je i to što u ambulantama u mestima gde vojnici služe vojni rok ne postoje dežurstva vojnih lekara, tako da oficiri, koji nisu obučeni za to, odlučuju o potrebi da se vojniku u vanredno vreme pruži medicinska pomoć.

Spisak problema vojnih osiguranika je podugačak, tvrde sindikalci, a na njegovom početku nalazi se činjenica da ova oblast nije uređena zakonom. Kako kaže dr Rusović, važeći propisi nisu redovno ažurirani, radi se po pravilnicima usvojenim pre desetak godina, a zakon o vojnom zdravstvu, dodaje on, u pripremi je već godinama.

Sindikalci su se povodom problema lečenja vojnih osiguranika sastali krajem prošlog meseca sa predstavnicima Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane. Između ostalog, oni su zahtevali da vojne bolnice odvoje termine za pružanje usluga zdravstvene zaštite vojnicima od lečenja civila, kako bi vojni osiguranici dobili prednost u lečenju. Kada je VMA otvorila vrata za civile, trebalo je da im bude stavljen na raspolaganje samo višak kapaciteta ove ustanove. Ali, ovo pravilo praksa je promenila. Naime, dr Rusović naglašava da pripadnici Vojske Srbije već odavno nemaju prioritet u lečenju u ovoj vojnoj bolnici u odnosu na civile koji usluge plaćaju.

U pisanim odgovorima „Politici“, Ministarstvo odbrane navodi da je Uprava za vojno zdravstvo pokrenula inicijativu za izmenu Odluke o učešću vojnih osiguranika i članova njihovih porodica u troškovima zdravstvene zaštite. Takođe, predloženo je da civilna lica na službi u Vojsci Srbije imaju određenu vrstu prednosti u odnosu na ostala civilna lica, osiguranike Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju vojnih osiguranika je sačinjen i u toku je postupak pripreme za održavanje javne rasprave na tu temu”, navode u Ministarstvu odbrane.

Izvor POLITIKA 19. 08. 2016.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi