Zdravstvo

Vesti :: Grip lečimo o svom trošku

lečenje gripeNijedan lek protiv prehlade ne može se dobiti na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Za lečenje nazeba treba dati oko 3.000 dinara

SAMO za najjeftinije preparate koji se preporučuju protiv nazeba svako koga savlada prehlada trebalo bi da izdvoji oko 3.000 dinara! Jer, protiv najčešće boljke u ovo doba godine, nijedan lek se ne izdaje o trošku zdravstvenog osiguranja. A ako razne tablete, sirupi, dražeje, kapi ili sprejevi koji, bar u reklami, prehladu ”odnose, kao rukom”, ne pomognu, i oboleli legne u krevet, u cenu lečenja slobodno može da zaračuna i odbitak za bolovanje. Tako će za pet dana odsustva sa posla, zaposlenom koji prima prosečnu zaradu od 40.252 dinara neto, plata biti umanjena za oko 4.000 dinara, a ukupan trošak zbog prehlade dostići će 7.000 dinara.

IMUNITET JAČI ZA 5.000 DINARA
U terapiji prehlade najveća stavka mogu da budu preparati za jačanje imuniteta. Najjeftiniji ”imunaktiv” košta 217 dinara, ali ko se povede za reklamama, ili se drži devize da vredi samo ono što je skupo, za preparat za jačanje imuniteta izdvojiće i do 5.000 dinara.

Protiv prehlade prvo treba obezbediti neki antipiretik za snižavanje povišene temperature, a najjeftiniji ”paracetamol” košta 109 dinara. Ko se, ipak, odluči za aspirin sa C vitaminom, izdvojiće 369 dinara. Za 12 tableta ”koldreksa”, koji mnogi uzimaju protiv nazeba, valja dati 280 dinara, dok ”ferveks” košta 350 ili 435 dinara zavisno da li sadrži šećer.

Za nadraženo grlo apotekari preporučuju septolete, a ”strepsils”, recimo, košta 413 dinara. Malo ko prehladu pregura bez kapi za nos, samo što neko kupuje jeftinije ”nafazol”, koje koštaju 127, a neko skuplje ”olint” od 273 dinara.

- Pacijent na recept ne može da dobije ništa za lečenje prehlade - kaže dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja Voždovac.

- Tek ako se na nju nadoveže bakterijska infekcija, pa se zdravstveno stanje obolelog iskomplikuje, o trošku osiguranja mogu da se propišu antibiotici.

Najjeftiniji sirup, onaj od jagorčevine, košta 147, a najskuplji 545 dinara. Za ”fluimucil” u pakovanju od 30 kesica, takođe za iskašljavanje, treba izdvojiti 420 dinara.

Protiv bolova se obično preporučuje ”brufen”, koji košta 157 dinara.

Izvor:NOVOSTI 07. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi