Zdravstvo

Vesti :: Grip se rasplamsava

xxxZA DAN 14 NOVIH SLUČAJEVA
U Srbiji je u četvrtak registrovan 68. slučaj obolevanja od virusa novog gripa, što je drastično povećanje u odnosu na prethodni dan kada su na spisku obolelih bile 54 osobe. Takođe, nije se dogodilo da za jedan dan bude više od 10 obolelih.

Prenošenje virusa preko kontakta sa zaraženom osobom se iz dana u dan povećava. Dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe za borbu protiv pandemije, kaže za „Blic" da je epidemiološka situacija u Srbiji nesigurna i sa tendencijom pogoršanja.
- Još ne možemo da kažemo da u našoj zemlji imamo transmisiju meksičkog gripa, odnosno prenošenje virusa u Srbiji. Svi slučajevi su vezani za određene kontakte sa već obolelim osobama ili sa boravkom na festivalu „Egzit" ili kampu - objašnjava dr Kon.
Dr Kon kaže i da se posle sedam dana od završetka „Egzita" neće uzimati bris iz grla i krv od osoba za koje se sumnja da imaju novi grip.
- Za to nema potrebe jer je definitivno dokazano da se preko leta javlja samo ovaj novi grip. S druge strane, najracionalnije koristimo kapacitete, koji su nam potrebni za festival u Guči i dokazivanje transmisije u zemlji - pojašnjava dr Kon.
Dr Kon kaže da se i dalje uzimaju u obzir preporuke Svetske zdravstvene organizacije i da se sve strukture društva pripremaju za pandemiju, jer se tokom jeseni i zime očekuje veći broj obolelih.

Bilans
Četrdeset obolelih doputovalo je iz zemalja u kojima su se zarazili, a preostalih 28 zarazili su se u kontaktu sa obolelima. Među njima je i šestoro sportista sa Univerzijade, poreklom iz Australije, Argentine, Ugande, Zambije i Francuske, kao i još 26 osoba koje su bile na „Egzitu" (10 državljana Britanije, jedan državljanin Makedonije, dva državljanina Kanade i 13 srpskih državljana).

Izvor: BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi