Zdravstvo

Vesti :: Hiljadarka "smanjuje" stomak

prekomerna-telesna-masaSvaka treća osoba gojazna, a pomoć stručnjaka u rešavanju problema godišnje zatraže hiljade pacijenata. Pregled o trošku države uz uput. Ostali plaćaju od 1.000 do 3.500 dinara

VIŠE od polovine stanovnika u Srbiji ima problem s kilogramima, a 37 odsto njih muči prekomerna telesna masa. Prema poslednjim istraživanjima, svako sedmo dete u našoj zemlji je gojazno. Upravo zbog problema s debljinom oko dve hiljade ljudi godišnje poseti savetovališta za ishranu. A podaci Instituta za higijenu Medicinskog fakulteta pokazju da je više od 57 odsto ljudi, uz primenu dijetoterapije, smanji upotrebu lekova ili potpuno prestane da ih pije.

- Skoro 76 odsto naših pacijenata, osim gojaznosti, imali su i neku drugu bolest - kaže prof. dr Branko Jakovljević, specijalista ishrane pri beogradskom Institutu. - To su, najčešće, hipertenzija, poremećaj metabolizma, šećerna ili koronarna bolest, problemi s bubrezima i štitnom žlezdom. Ta oboljenja zahtevaju korekciju ishrane. Naša namera nije da ih pošaljemo kući s dijetama koje nisu upotrebljive, već da im poboljšamo stanje kada je reč o hroničnim bolestima.

Prema rečima prof. Jakovljevića, kod njih godišnje dođe oko 1.000 pacijenata sa uputom. Uz to, stručnjaci obave i do četiri hiljade kontrolnih pregleda. A, da bi se građani lečili besplatno, moraju da imaju medicinski opravdan razlog.

- Pojedini pacijenti ne mogu da dobiju uput, pa plaćaju preglede - objašnjava prof. dr Jakovljević. - Njih je oko 200 godišnje. Cena prvog pregleda je 3.500, a kontrolnog 1.500 dinara. Oko 38 odsto ljudi, na kraju, uspe da ishranu dovede u normalu. Inače, dve trećine pacijenata su žene.

URAĐENO 96 OPERACIJA
ZA godinu dana u Kliničkom centru Srbije urađeno je 96 operacija gojaznih osoba. Primenom tri vrste operacija, pacijentima je zajedno skinuto oko četiri tone telesne mase

Savete za pravilnu ishranu dobijaju i pacijenti u Nišu. Kako nam je rekla dr Maja Nikolić iz Instituta za javno zdravlje, deca do 15 godina i osobe sa dijabetesom ili bubrežni bolesnici ne plaćaju preglede.

- Godišnje nam sa uputom dođe više od 500 novih pacijenata, ali se svi oni vraćaju jer su u pitanju hronična stanja - priča dr Nikolić. - Zbog teške ekonomske situacije sve je manje komercijalnih usluga. Kod nas je cena prvog pregleda 1.000 dinara, a kontrole 300 dinara.

Savetovalište za ishranu, a da nije na nivou doma zdravlja, postoji još u Novom Sadu.

- Reč je o nastavku rada veoma uspešnog Dispanzera za šećernu bolest - ispričala nam je dr Dragana Balać, iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. - Za poslednjih pet godina na prvi pregled došlo je više od 3.000 pacijenata. Beležimo porast onih koji dolaze po savet oko ishrane.

Izvor:NOVOSTI 29.08.2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi