Zdravstvo

Vesti :: I dalje se ne koristi 30 aparata za dijalizu

aparati za dijalizuOsim putovanja na dijalizu u druge gradove, problem je i nedostatak stručnjaka, nezadovoljavajući kvalitet dijaliznog materijala...

Od 355 aparata za hemodijalizu iz italijanske donacije, koji su stigli 2008. godine, još 30 aparata nije u funkciji zato što je u bolnicama u Šapcu, Petrovcu na Mlavi i u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji u toku adaptacija prostora.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je donacijom Vlade Republike Italije od 3,5 miliona evra kupljeno 355 novih aparata za hemodijalizu, kao i osam aparata za reverznu osmozu, koji su namenjeni novootvorenim službama, kojima će se delom obnoviti a delom povećati postojeći kapaciteti službi za hemodijalizu u Srbiji.

Neraspakovani aparati i dugo čekanje na dijalizu samo su neki od problema sa kojima se u našoj zemlju suočavaju bubrežni bolesnici. Nikola Grubor, predsednik Udruženja pacijenata na dijalizi u zdravstvenim ustanovama, kaže da je najveći problem nedostatak stručnog i kvalitetnog osoblja koje treba da brine o bolesnicima na dijalizi, jer se o ovoj oblasti ne uči u srednjoj školi, malo se pominje na fakultetu, pa svi medicinari moraju da prođu specijalne specijalizacije. Centre za dijalizu moraju da vode nefrolozi, a i njih je malo u Srbiji.

– Važno je da se u odvojenim prostorijama radi dijaliza pacijentima koji imaju hepatitis Be i Ce i onima koji nemaju to oboljenje, a u mnogim centrima nemaju uslova da razdvajaju pacijente. Kvalitet dijaliznog materijala ima veliku ulogu, čak su možda i važniji od samog kvaliteta aparata. Na tržištu postoji mnogo proizvođača tog materijala, a nabavljaju se oni veoma lošeg kvaliteta. I filteri za prečišćavanje krvi bitno utiču na obavljanje dijalize. Loši potezi su i da država više ne finansira dijalizu u privatnim centrima, gde je nivo dijalize mnogo bolji nego u državnoj službi. Zbog toga će situacija postati takva da se velike firme iz ove oblasti povuku sa našeg tržišta, a s druge strane pacijenti i dalje morati da putuju na dijalizu ili da čekaju svoj red umesto da se iskoriste i kapaciteti kod privatnika. Činjenica je da nema dovoljno mesta, jer je pre tri godine na dijalizu išlo 3.600 pacijenata, a sada oko 5.000 njih – objasnio je Grubor.

Među opterećenijim centrima u Srbiji je Zdravstveni centar u Požarevcu, gde svakodnevno dolaze i bolesnici iz drugih mesta. Srećko Bosić, direktor ZC u Požarevcu, kaže da se ovde godišnje uradi oko 20.000 dijaliza. On ističe da se pacijenti dijaliziraju na 35 aparata, a da imaju još dva na raspolaganju, koji se stavljaju u funkciju ukoliko se neki pokvari.

– Aparati se dobro održavaju, a kada nastupi kvar, ekipe ga brzo poprave, tako da sa tim nemamo problema – dodao je Bosić.

Izvor: POLITIKA 13. 11. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi