Zdravstvo

Vesti :: Imaju kartone u više domova zdravlja

xxxZbog nepostojanja jedinstvenog informacionog sistema u domovima zdravlja i apotekama pojedini pacijenti otvaraju kartone u dva ili čak tri doma zdravlja, pa nakon odlaska kod lekara specijaliste sa istim nalazom podižu lekove na dva ili tri mesta. Zbog ovakvih nesavesnih postupaka gubici su milionski.

Zakon zabranjuje da pacijent ima otvorene kartone i leči se u dva ili tri doma zdravlja. Da bi se sprečila navodna gubljenja kartona, kad pacijent izrazi želju da promeni ustanovu gde se leči, prenosi ga kurir, uz potpis pacijenta i popunjenu izjavu. Ovako se sprečava da pacijent drži zdravstveni karton kod kuće, ali i da dođe do njegovog navodnog gubljenja i potrebe da se opet otvara i to na drugom mestu. Ipak, u praksi i dalje ima primera da pacijent dođe u hitnom stanju i traži da mu se otvori karton.
- Tada moram da verujem pacijentu da nigde nema otvoren karton i da mu otvorim nov. Ovo je česta zloupotreba. Neki to čine jer su se preselili i bliže im je da umesto, na primer, u DZ „Vračar" idu u DZ „Zvezdara". Drugi hoće da stvaraju zalihe lekova i zaređaju u dva ili tri doma zdravlja i sa istim nalazom lekara specijaliste dobijaju recepte na dva ili tri mesta - kaže za „Blic" dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja „Voždovac".
Ovu pojavu biće moguće sprečiti od početka sledeće godine do kada će biti gotov proces registracija pacijenata i izbor lekara opšte medicine. Tada će pacijent moći da ima samo jednog izabranog lekara.
Ovakve zloupotrebe sa više kartona i nekontrolisano podizanje lekova registruju se u informacionom sistemu kojim raspolaže Republički zavod za zdravstveno osiguranje, ali tek nakon što recepti iz apoteka stignu do Fonda.
- Uočavali smo ovakve zloupotrebe, ali će od nove godine svi pacijenti biti u našem softveru sa svojim izabranim lekarima i više neće biti moguće da se neko leči na dva ili pet mesta. Veliki je posao juriti nesavesne pacijente i opominjati ih, tako da će ovo sistemsko rešenje od nove godine ukloniti problem. RZZZO ima sistem, imamo softver, ali fali da se povežu apoteke i domovi zdravlja - kaže direktorka RZZZO Svetlana Vukajlović.

Podižu „metadon" u više apoteka
Zato što apoteke nisu povezane među sobom pacijenti mogu da podižu iste lekove u nekoliko njih ako dođu do recepta od dva ili tri lekara. Te radnje registruju se tek u RZZZO kad recepti stignu na naplatu. Primećene su česte zloupotrebe „metadona", leka koji se koristi u terapiji heroinskih zavisnika, koji jedna grupa pacijenata podiže u nekoliko apoteka, što se tek vidi prilikom fakturisanja u RZZZO.

Izvor: BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi