Zdravstvo

Vesti :: Imamo najlošije zdravstvo u Evropi

u SrbijiSa institucionalizovanom korupcijom u zdravstvu, potpunom dominacijom politike nad strukom, nesposobnim ali poslušnim upravljačkim kadrom, srpsko zdravstvo je moralo biti poslednje u Evropi - ocenjuje dr Draško Karađinović, iz NVO-a "Doktori protiv korupcije"

EHCI urađen je u saradnji sa Evropskom komisijom i ocenjuje oblasti prava pacijenata i informacija, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, farmaceutska sredstva i opseg pružanih usluga… Indeks meri kvalitet zaštite na osnovu 50 indikatora i Srbija je, kao i prošle godine zauzela poslednje, 34. mesto. Prva je Holandija koju slede Švajcarska, Island, Danska i Norveška.

Ipak, mnogi lekari u Srbiji nisu iznenađeni ovakvim rezultatima.

- Sa institucionalizovanom korupcijom u zdravstvu, potpunom dominacijom politike nad strukom, nesposobnim ali poslušnim upravljačkim kadrom, srpsko zdravstvo je moralo biti poslednje u Evropi. Logično, prvi po korupciji moraju biti poslednji po kvalitetu – ocenjuje dr Draško Karađinović, koordinator NVO “Doktori protiv korupcije”.

Karađinović podeseća da posle decenije pogrešnog reformisanja i potrošenih 17 milijardi evra u javnom sektoru infarkt, šlog, dijabetes “imaju oblik nezaustavljive epidemije”.

- Dok u razvijenim zemljama dve trećine obolelih preživi, kod nas toliko umre. Takođe, sa stopom smrtnosti od 14,2 promila tragični smo lideri mortaliteta u regionu – izjavio je Karađinović.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da će od EHIC zatražiti da im dostavi izvore podataka na osnovu kojih je formiran indeks, jer jedina institucija u Srbiji koja bi te podatke mogla da pruži, Institut za javno zdravlje, dr Milan Jovanović Batut, nije dobila nikakv upit.

Izvor: TELEGRAF 29. 11. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi