Zdravstvo

Vesti :: Invalidna deca bez obećane pomoći

hraniteljiInicijativa da se roditeljima invalidne dece dodeli novčana naknada ostala bez rezultata. Iako je obećanje dato još u maju, nema izmena zakona. Istovremeno, hranitelji dobijaju novac

Majkama i očevima invalidne dece država pomaže u daleko manjoj meri nego što to čini hraniteljima jer biološkim roditeljima uskraćuje i novačnu pomoć i radni staž. A uprkos obećanjima iz Ministarstva rada i Narodne skupštine da će se ova nepravda ispraviti „po hitnom postupku“ - nije se odmaklo dalje od početka.

Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama su u maju predala peticiju sa 61.000 potpisa predsedniku parlamenta, ali ova tačka još nije stigla na dnevni red.

- Mi smo napisali predlog zakona, ali je zaštitnik građana izmenio prvobitni nacrt i uneo dve tačke koje su nama potpuno neprihvatljive - objašnjava Sandra Ivanković, predsednica Udruženja „Sreća“, koje je podnelu inicijativu.

U prvoj tački se predlaže da novčanu naknadu ne primaju roditelji čiji su prihodi iznad 15.000 dinara, odnosno da se novac daje samo onima koji primaju dečji dodatak. U drugoj se isključuju sva deca koja idu u školu ili posećuju dnevne boravke, što bi značilo da naknadu mogu da dobiju samo deca koja leže kod kuće.

- To nije u redu i mi sa takvim predlogom nismo saglasni jer smatramo da bi naknade trebalo da dobijaju roditelji sve dece sa smetnjama u razvoju, baš kao i u drugim zemljama - dodaje Sandra Ivanković.

U Srbiji ima oko 13.000 dece sa posebnim potrebama i o svima brinu isključivo roditelji, najčešće majka.

- A to je posao od 24 sata dnevno. One su i fizioterapeuti i psiholozi i negovateljice... i po pravilu ne mogu da imaju nijedan drugi posao - kaže Ivankovićeva.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, objašnjavaju da je novim zakonom o socijalnoj zaštiti već donekle omogućena pomoć ovim roditeljima, ali ne mogu da potvrde da li će se uvoditi nove, naročito ne pre nego što se uradi nova analiza budućeg budžeta:

- Roditelji koji nisu u radnom odnosu, a najmanje 15 godina brinu o svojoj deci sa posebnim potrebama, mogu da zatraže pravo na posebnu novčanu naknadu koja iznosi oko 13.000 dinara. A ona se može dobiti kada otac ili majka steknu uslove za starosnu penziju - objašnjavaju u Sektoru za socijalnu zaštitu i brigu o porodici.

- Ovaj novčani dodatak može da se prima doživotno, a novim zakonom predviđeno je da pravo na ovu „penziju“ ostvaruju roditelji dece koja već primaju uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Ovaj dodatak iznosi oko 25.000 dinara, ali roditelji dece sa smetnjama u razvoju kažu da taj novac gotovo svi potroše na terapije i skupe lekove.

NEGOVATELJ

PREDLOG da se u Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, uvede poseban dodatak za porodice sa teško obolelom decom datira još iz 2009. Tada je inicirano da se uvede status „roditelj-negovatelj“, jer to ide u korak sa nastojanjima države da deca ne budu u institucijama.

Izvor:NOVOSTI 03. 10. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi