Zdravstvo

Vesti :: Izabrani lekar i odabrani pacijenti

xxxIako je prema tvrdnji direktora pančevačkog Doma zdravlja smena rukovodilaca pojedinih celina ranije bila planirana, ovdašnja javnost sumnja da je na taj proces uticao - politički faktor

Pančevo - Dr Stevan Žilović, direktor Doma zdravlja u Pančevu, doneo je rešenje o smenjivanju načelnice Školskog dispanzera i njene zamenice. Na konferenciji za novinare direktor je objasnio da su kadrovske promene u pančevačkom zdravstvu i inače bile u planu, zbog razdvajanja ovdašnjeg Zdravstvenog centra na Bolnicu i Dom zdravlja.

Žilović, međutim, nije razjasnio da li postoji ikakva veza između pomenutog smenjivanja i događaja koji se odigrao pre dve nedelje, kada je u Školski dispanzer s bolesnim detetom došla supruga predsednika Skupštine opštine Pančevo Tigrana Kiša. Na šalteru nisu hteli da joj daju karton deteta, rekavši da zdravstveno stanje mališana nije takvo da ne bi mogao da sačeka do narednog dana, kada će u prepodnevnoj smeni ordinirati njegov izabrani lekar.

Nedugo potom, sa detetom je na isti šalter došao otac, zahtevajući da se dete odmah pregleda. Da li zato što su prepoznali visokog gradskog funkcionera, tek, dete je odmah pregledano, a ispostavilo se i da je stanje zdravlja takvo da je bilo nužno odmah otpočeti sa terapijom.

Tigran Kiš je zatim sazvao konferenciju za novinare i obelodanio čitavu priču, uz ocenu da je nedopustivo da medicinske sestre na šalteru procenjuju da li je detetu odmah nužan pregled, ili može da sačeka kad u smenu dođe „njegov" lekar. Pismo u kome je izneo takav stav Kiš je uputio direktoru pančevačkog Doma zdravlja i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Posle svega, u ovdašnjoj javnosti je ostala sumnja da načelnica Školskog dispanzera i njena zamenica ne bi bile smenjene da se osoblje na šalteru ove zdravstvene ustanove nije ogrešilo o dete predsednika gradske skupštine. Direktor Žilović i sam priznaje da je i ranije bilo žalbi da u ovom dispanzeru ponekad ne primaju decu na pregled ako ne radi njihov izabrani lekar, ali nije objasnio zašto u vezi s tim nisu preduzimane nikakve disciplinske mere.

Bilo kako bilo, ovaj događaj je dao povod onim Pančevcima koji zaziru od izbora lekara da svoje odugovlačenje produže, upravo zbog straha da im pregled neće biti omogućen ukoliko dođu kad njihov izabrani lekar ne radi. Prema proceni ovdašnjih zdravstvenih radnika, „izabranog lekara" trenutno ima tek polovina žitelja Pančeva.

Izvor:POLITIKA 23.12.2009.
Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi