Zdravstvo

Vesti :: Jedan lekar na 2.500 pacijenata

xxxStanovnici mladenovačke opštine mogu da se leče samo pre podne. Svaki lekar ima između 1.500 i 2.500 pacijenata

Te ambulante su otvorene najviše tri puta nedeljno. Zdravstvena zaštita stanovništvu je dostupna od sedam do 14 časova, a doktori imaju raspored, pa se svakog dana "sele" u drugo mesto.

Pacijenti se najviše žale što, ako imaju neki zdravstveni problem moraju da putuju u Mladenovac, pa ih svaka poseta lekaru košta 300 dinara, koliko je povratna autobuska karta.

Zbog toga su čekaonice u Domu zdravlja u Mladenovcu posle 15 časova pune. Oko 55.000 stanovnika ove opštine u popodnevnoj smeni upućeno je na svega četiri lekara na odeljenju opšte prakse i doktora u Službi hitne medicinske pomoći.

Direktor DZ "Mladenovac" dr Velimir Vešović, objašnjava da ovaj problem nije lako rešiti, jer ustanova nema dovoljno lekara.

„Imamo 11 doktora opšte prakse u domu zdravlja od kojih svaki ima između 1.500 i 2.500 pacijenata" objašnjava dr Vešović.

„U selima radi devet kolega i još dvoje je zaduženo za kućno lečenje. To znači da ukupno imamo 22 lekara, a sa ovim brojem pacijenata samo u centralnoj zgradi u Mladenovcu nam je potrebno najmanje 26 kolega"."

Direktor očekuje da će Ministarstvo zdravlja uskoro odobriti zapošljavanje novih kadrova u Službi opšte medicine.

„Mi već više od četiri godine radimo do 20 časova, iako većina beogradskih domova zravlja radi do 19 sati" , priča dr Vešović.

„Imamo 7.000 pregleda nedeljno, a beležimo od 50 do 70 dnevnih poseta po lekaru. Uspeli smo da angažujemo dodatnih 11 radnika, koje plaćamo iz naših sredstava. Za to smo zahvalni Medicini rada i Stomatološkoj službi, koje rade odlično i ostvaruju dobre prihode, jer mi nemamo druge načine da finansiramo plate. Svaki taj radnik ustanovu košta milion dinara godišnje."

Zaposleni smatraju da je, osim nedostatka medicinskog osoblja, problem i što ima mnogo starih kojima je stalno potrebna pomoć. To su uglavnom hronični bolesnici, koji dolaze na kontrole i po recepte.

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI 30.11.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi