Zdravstvo

Vesti :: Još 1,4 miliona građana bez izabranog lekara

građani bez izabranog lekaraU Srbiji ima oko 6,9 miliona zdravstvenih osiguranika, a za izabranog lekara se još nije izjasnilo 1,4 miliona građana Srbije, pa bi oni trebalo da se o tome izjasne prilikom narednog odlaska kod lekara.

Od ponedeljka počinje primena Uredbe Ministarstva zdravlja, prema kojoj je za overu zdravstvene knjižice, pored plaćenih doprinosa, potreban i izbor lekara.

Iako je ova uredba u poslednje vreme bila česta meta kritike, kako stručne javnosti, tako i građana, u domovima zdravlja u Srbiji nisu zabeležene velike gužve i redovi, piše dnevnik Danas.

Gordana Dragašević, direktorka Doma zdravlja Stari grad, kaže da u ovoj ustanovi nisu zabeležene velike gužve, kao i da je veliki broj pacijenata već odabrao svog lekara.

"Dnevno je možda 10 do 15 pacijenata više nego u prethodnom periodu, ali se to ne može dovesti u vezi sa novom Uredbom Ministarstva zdravlja, koja počinje da se primenjuje 4. juna. Opština Stari grad prema poslednjem popisu ima 54.000 stanovnika, ali se za lečenje na teritoriji naše opštine opredelilo znatno više pacijenata i iz drugih opština, pa prema evidenciji sada imamo oko 77.000 pacijenata", ukazuje Dragaševićeva.

Međutim, ukoliko građani nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, u Ministarstvu zdravlja su u nekoliko navrata isticali da im neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, već samo na pružanje zdravstvenih usluga na teret sredstava obaveznog osiguranja. Naime, ukoliko neko ne odabere svog lekara u zakonom predviđenom roku, ima pravo na hitnu medicinsku pomoć do momenta prve posete domu zdravlja, kada će izabrati i svog lekara.

Gornja granica koliko jedan lekar može imati kartona zvanično ne postoji, ali u domovima zdravlja kažu da je velika razlika među kolegama, pa neki imaju više od četiri hiljade pacijenata, a neki ni hiljadu.

Zbog toga se pacijenti često žale da im medicinski radnici ne dozvoljavaju izbor, već im "dodele“ lekara koji ima najmanje pacijenata. Tako je na primer kod ginekologa u Domu zdravlja u Vrbasu karton otvorilo više od 5.500 žena, dok ginekolog u Domu zdravlja u Žablju brine o ginekološkom zdravlju više od 4.700 žena.

Izvor: DANAS 04.06.2012.god.

Povezane vesti:
» Sporni izabrani lekar
» Neustavno ucenjivanje izborom lekara

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi