Zdravstvo

Vesti :: Još nema citostatika

nestašica citostatikaCitostatika "5-fluorouracila" i dalje nema u svim bolnicama u Srbiji, a redovno snabdevanje očekuje se u maju.

Iako je poslednjih mesec dana najavljivano da će stanje biti popravljeno, pojedini pacijenti već dugo su uskraćeni za terapiju, pišu Večernje novosti.

Najtraženijeg citostatika ima tek u desetak zdravstvenih ustanova u Srbiji, pa bolnice pozajmljuju jedne drugima dok se ne završe svi raspisani tenderi za hitnu nabavku. A, zbog nestašice, na optuženičku klupu stavljene su vodeće svetske kompanije, jer su htele da podignu cenu ovog, prilično jeftinog leka, i do 23 puta.

Dok farmaceutski moćnici, što je već postala praksa, ne zadovolje sopstvene finansijske apetite, pacijentima sa rakom život visi o koncu. Prepušteni su sami sebi, i do skoro su se snalazili tako što su nabavljali "5-fluorouracil" u zemljama u okruženju.

"Ima naznaka da će ga uskoro biti svuda i njega ustanove nabavljaju interventnim uvozom", rekla je Sanja Mirosavljević, portparol Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

To je stari citostatik i proizvođačima nije bio više profitabilan da ga prave jer je jeftin. Najpotrebniji je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, jer se tamo leče pacijenti iz cele Srbije.

Nije, međutim, nestašica ovog citostatika svuda u svetu. Neke od zemalja predosetile su namere farmaceutskih kompanija, pa su ovaj najtraženiji citostatik nabavile i napravile rezerve. To nije slučaj i sa Srbijom, pa su pacijenti preko rođaka ili prijatelja kupovali lek u Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji...

I dok jedan broj pacijenata čeka na početak ove terapije, ima mnogo onih koji su morali da je prekinu zbog nestašice. Lekari objašnjavaju da se pod prekidom lečenja podrazumeva tek period od šest do osam nedelja. A, terapije se često prekidaju i zbog loše krvne slike, mučnine ili mnogih drugih problema koji nastaju tokom nje.

Izvor: NOVOSTI 27.03.2012.god

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi