Zdravstvo

Vesti :: Kako smo došli do procene o dva i po miliona zaraženih

xxx

Zdravstveni sistem će registrovati do 500.000 obolelih jer će zbog blage forme bolesti tek svaki peti da se javi lekaru. - Kraj pandemije u zimu 2011. godine

 

Nema „cenkanja" oko procene da će od novog gripa oboleti dva do dva i po miliona stanovnika Srbije tokom prvog velikog pandemijskog talasa. Ona je zasnovana na poznatim činjenicama u vezi sa novim virusom A H1N1 i naučnim činjenicama povezanim sa epidemijskim procesom gripa. Da li grešimo što to saopštavamo? Mislim da ne. Pandemijski talas dotiče svakog čoveka i mi iz Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja se tako ponašamo. Nalazimo se na početku pandemije koja će trajati do kraja zime 2011. godine i sa strpljenjem epidemiološka struka treba da objasni predstojeće događaje. Podaci koji se objavljuju preko Svetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za kontrolu bolesti i Instituta za javno zdravlje Srbije su tačni, ali mogu da zbunjuju jer su objavljeni brojevi u nesrazmeri sa procenama masovnog obolevanja.

Reč je o tome da su potvrđeni slučajevi obolevanja od novog gripa samo oni koji su virusološki ispitani. Da bi mogli biti ispitani, neophodno je da epidemiološka služba pravilno uzme bris oboleloj osobi i dostavi ga u referentnu laboratoriju „Torlak" na odgovarajućoj tečnoj podlozi, koja se prethodno čuva zamrznuta i za takve prilike odmrzava. Neretko, tako uzeti bris se prevozi kolima i više od 300 kilometara u priručnom frižideru. Referentna laboratorija mora biti opremljena najsavremenijom opremom, imati odgovarajući nivo sigurnosti, opremljeni kadar i izuzetno dobru organizaciju da prihvati uzorak i čuva ga na odgovarajućoj temperaturi do postavljanja na odgovarajući aparat.

Naši kapaciteti su takvi da dvadeset četvoročasovnim radom može da se virusološki istraži 24 uzorka dnevno. Dosadašnjim istraživanjem naša virusološka laboratorija Instituta „Torlak" načinila je podvig, potvrdila da je novi virus A H1N1 unet u zemlju, kao i širenje virusa na Egzitu i Univerzijadi. Po završetku Univerzijade potvrđeno je da je jedan volonter oboleo sa blagom kliničkom slikom. Kada bi laboratorija radila 24 časa neprekidno, mogla bi za šest meseci da potvrdi najviše 4320 slučajeva. Posebna radna grupa Ministarstva zdravlja je na osnovu realnih kapaciteta postavila obavezu referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak" da u toku velikog pandemijskog talasa ispituje 24 uzorka nedeljno od pacijenata sa izrazitom kliničkom slikom. U narednih šest meseci maksimalno može biti potvrđeno 576 obolelih, a realno je polovina od toga.

Brojanjem potvrđenih slučajeva ne može se sagledati situacija. Zašto se onda to radi? Razlog je praćenje prisustva virusa novog gripa A H1N1 i sezonskog gripa, njihovog odnosa, otkrivanja mutacija, ali nikako utvrđivanje tačnog broja obolelih. Broj potvrđenih slučajeva nije realna slika trenutnog obolevanja u svetu, pa i kod nas. Podaci koji se objavljuju kao broj obolelih zapravo su broj potvrđenih slučajeva. Stvarni broj obolelih je neuporedivo veći. Zbog toga postoje nesporazumi i nerazumevanje, u svetu i kod nas. Nema zemlje koja će svaki slučaj novog gripa potvrditi.

Postoje drugi načini da se prati obolevanje od gripa. To su nadzori koje sprovodi epidemiološka služba. U tim nadzorima epidemiološka služba prikuplja zbirne podatke iz primarne zdravstvene zaštite. Na osnovu tih nadzora se saopštava broj registrovanih slučajeva koji je uvek znatno manji od stvarnog broja obolelih. Samo se na osnovu procene stvarnog broja obolelih može procenjivati potreba za hospitalizacijom obolelih, ali i organizacijom zdravstvenog sistema, a u pandemiji i čitavog društva.

Zdravstveni sistem Srbije će uz najbolju organizaciju registrovati 400-500 hiljada obolelih jer će zbog vrlo blage forme bolesti tek svaki peti oboleli da se javi lekaru. S obzirom na blagu kliničku sliku moguće je i manje. Problem je u tome što u masovnom obolevanju postoji znatno veći rizik da obole i osobe u riziku koje imaju osnovno hronično oboljenje. Za sada vrlo malo obolevaju stariji od 65 godina i to je umirujući podatak.

Mnogi sa blagom kliničkom slikom se neće javljati lekaru i ostajati kod kuće, odlaziće na posao i u saobraćaj i nesvesno širiti virus na druge osobe. Zato je važno govoriti o stvarnom broju obolelih, da bi oni koji imaju blage simptome shvatili da puno mogu da doprinesu usporavanju širenja gripa poštujući osnovne higijenske poruke koje smo postavili na posterima i TV spotu. Najveći broj razvijenih zemalja opredelio se za takozvani predostrožni „sentinel" nadzor. U ovom nadzoru određeni broj lekara se iz primarne zdravstvene zaštite posebno opredeli da kod svojih pacijenata prati obolevanja slična gripu i posebno ih prijavljuju epidemiološkoj službi. Tako se na jednom reprezentativnom uzorku populacije prati stanje u čitavoj populaciji. Ovaj način praćenja gripa planira se i kod nas od septembra meseca.

Izvor: POLITIKA

arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi