Zdravstvo

Vesti :: Kasne vakcine za grip, malo zainteresovanih

gripZbog kašnjenja u nabavci cepiva i redovne provere kvaliteta imunizacija u Srbiji tek krajem oktobra. Malo zainteresovanih za vakcinisanje

Iako je vakcinacija protiv sezonskog gripa trebalo da startuje ovih dana, cepivo je još daleko od lekarskih ordinacija. Pošto je čitav proces nabavke od početka kasnio, uzorci vakcine protiv gripa proizvođača „Sanofi Aventis“ tek su u petak stigli u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije, gde će pre distribuiranja po zdravstvenim ustanovama biti proveren njihov kvalitet.

- Danas bi već trebalo da se startuje sa testiranjem vakcine, što će Agencija obaviti u zakonskom roku - potvrdio je „Novostima“ Aleksandar Tucović, portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Za razliku od ranijih godina, kada je nabavka vakcina protiv gripa ugovarana već tokom leta, a do početka oktobra sve bilo spremno za imunizaciju, ove godine odluka o dodeli ugovora objavljena je tek 1. oktobra. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nismo dobili zvaničnu potvrdu kada je planirano da ova vakcina stigne u zdravstvene ustanove, mada se nezvanično pominje da bi mogla biti u ordinacijama krajem oktobra ili početkom novembra.

Iako još nema registrovanih slučajeva gripa, preporuke stručnjaka su da se sa vakcinacijom, naročito rizičnih grupa, počne već polovinom oktobra, kako bi vakcinisani na vreme stekli imunitet.

- Imunizacija je najznačajniji događaj u prevenciji, a nažalost, naše stanovništvo živi u ubeđenju da mu vakcine, pa i ona protiv gripa, nisu potrebne - kaže za „Novosti“ dr Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu. - Najnovije svetske preporuke insistiraju da se osobe iz rizičnih grupa obavezno vakcinišu. Tu pre svega spadaju trudnice, izrazito gojazne osobe, kao i svi hronični pacijenti.

Ove godine biće nabavljeno 32.000 doza manje nego prethodnih godina, ukupno 265.159 doza cepiva protiv gripa. Imajući u vidu veoma poljuljano poverenje u vakcinaciju protiv gripa, vrlo je moguće da će i posle ove sezone ostati priličan broj doza.

Izgubljeno poverenje

AFERE sa vakcinama dodatno su poljuljale poverenje stanovništva u imunizaciju, koje ni pre toga nije bilo na zavidnom nivou. Kako kaže dr Predrag Kon, obuhvat vakcinacije hroničnih pacijenata spao je na 10 odsto, a zdrava populacija uopšte ni ne razmišlja o tome da se vakcinom zaštiti od gripa. Zato epidemiolozi s pravom strahuju da ni ova, smanjena količina vakcina, neće biti potrošena ako se ozbiljnije ne radi na vraćanju poverenja u imunizaciju.

Institut za zaštitu javnog zdravlja „Dr Milan Jovanović“ Batut na osnovu prosečne potrošnje prethodnih godina i broja onih koje prema kliničkim i epidemiološkim indikacijama treba vakcinisati, odredio je ukupnu količinu vakcina koje će biti nabavljene ove sezone.

Ali, kako je obuhvat vakcinacije protiv gripa veoma mali, čak i za rizične grupe, pitanje je da li će biti utrošena i ova količina, za 15 odsto manja nego prethodnih godina. Jer, vakcinu protiv gripa u našoj zemlji primi tek dva i po do tri odsto stanovništa, dok se u razvijenim zemljama i do 15 odsto stanovnika vakciniše protiv gripa.

- Ako imamo u vidu da samo u Beogradu ima 80.000 hroničnih bolesnika, a da bi 250.000 osoba starijih od 65 godina, takođe trebalo da primi vakcinu protiv gripa, jasno je šta je najveći problem vakcinacije - uverenje ljudi da im vakcina nije potrebna - kaže dr Kon, dodajući da su u Beogradu, posle opsežne infomativne kampanje „dogurali“ tek od 42.000 vakcinisanih.

Ako se trend slabog „zavrtanja rukava“ nastavi, država bi i ove godine mogla da bude na gubitku zbog vakcina. Jer, na kraju prošle sezone bačeno je skoro 100.000 doza cepiva, što je državu koštalo 45 miliona dinara.

Izvor:BLIC 14. 10. 2013. god.
Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi