Zdravstvo

Vesti :: Klinika za plućne bolesti dobila bronhoskop vredan 10.000 evra

novi bronhoskopKlinika za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije dobila je danas vrednu donaciju, bronhoskop - najmoderniji aparat ove vrste vredan 10.000 evra

Klinika za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije dobila je danas vrednu donaciju, bronhoskop - najmoderniji aparat ove vrste vredan 10.000 evra, saopšteno je iz ove ustanove.

Direktor KCS, prof. dr Miljko Ristić naglasio je da je inovacija i obnavljanje opreme, za jedan veliki sistem, kakav je KCS, veoma važna stavka u lečenju pacijenata i podsetio da se godišnje u KCS uradi, u proseku, oko 6.000 bronhoskopija.

"Dijagnoza i potvrda tipa malignog tumora u disajnim putevima i plućnom tkivu, izolovanje mikroorganizama kod upornih plućnih infekcija, biopsija hilusnih žlezda i dijagnostika intersticijskih bolesti pluća, najčešći su razlozi zbog kojih se radi bronhoskopija", rekao je prof. Ristić na uručenju donacije, navodi se u saopštenju.

Bronhoskop je donirala kompanija Teva, a direktorka Klinike za plućne bolesti KCS, prof. dr Dragana Jovanović, zahvalila se donatoru i podsetila da je ovo, referentna zdravstvena ustanova za plućne bolesti, navodeći da se u proseku u njoj obavi oko 520 bronhoskopija mesečno i to pacijenata iz cele Srbije.

Ona je ukazala na značaj ovog aparata, jer je oboljevanje od karcinoma pluća u značajnom porastu u našoj populaciji i navela da je u poslednjih 10 godina registrovan porast stope oboljevanja za 27 posto, dok je u istom period u evropskim zemljama ona opala za osam odsto.

Prof. Jovanović je istakla da će ovo omogućiti lekarima da primene brzu i efikasnu dijagnostiku, a pacijentima savremeno lečenje, u skladu sa svetskim standardima u toj oblasti.

Direktorka kompanije Teva Serbia Lidija Marušić Rako, izrazila je zadovoljstvo što je kompanija na čijem je čelu u prilici da pokaže svoju socijalnu odgovornost i pokloni ovako vrednu donaciju vodećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji.

Izvor: NOVOSTI 03. 04. 2013.god.

Arhiva vesti..»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi