Zdravstvo

Vesti :: Klinike spremne za groznicu zapadnog Nila

zapadni NilEpidemiolog Željko Jadranin izjavio je danas da su infektivne klinike spremne za groznicu zapadnog Nila koji prenose komarci i da je smrtnost od ove bolesti u Srbiji smanjena.

Jadranin je ukazao da je ova godina idealna za razvoj komaraca, jer ima dosta kiše i sunca, kao i da akcije zaprašivanja nisu uspešne zbog čestih padavina.

On je podsetio da komarci prenose groznice zapadnog Nila, kao i da nema potvrđenih slučajeva te bolesti u našoj zemlji u ovoj sezoni.

"Ove godine nemamo dokazanih slučajeva prenošenja bolesti kod nas", rekao je Jadranin u Jutarnjem programu RTS i dodao da se pominje jedan slučaj obolele žene iz Niša za koju se pretpostavlja da je bolest dobila tokom letovanja u Grčkoj.

Epidemiolog VMA kaže u 80 odsto slučajeva kod uboda komaraca koji nose virus groznice zapadnog Nila ne razvija se nikakva simptomatologija, dok kod 20 odsto slučajeva simptomatologija je slična prehladi - malaksalost, groznica.

"Kod jedan odsto inficiranih se razvija teška klinička forma bolesti sa komplikacijama na mozgu - meningitis i encefalitis", rekao je Jadran.

On kaže da vakcina protiv ove bolesti ne postoji, već da je jedina zaštita zaštita od ujeda komarca.

Izvor: BLIC 07. 07. 2014.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi