Zdravstvo

Vesti :: Koliko nas koštaju zdravi zubi: Zubara biramo po novčaniku

izbor zubaraCene stomatoloških usluga znatno se razlikuju od državnih do privatnih ordinacija, pa umesto da biraju po lekaru, pacijenti neretko biraju gde će popravljati zub prema cenovniku.

Deca do 18 godina, studenti do 26 godina, kao i pojedine kategorije nezaposlenih imaju u državnim stomatološkim ordinacijama pravo na besplatno lečenje zuba, ali ne i na protetiku. Stariji od 65 godina, s druge strane, imaju pravo na besplatnu protetiku uz participaciju. Zaposleni od stomatoloških usluga mogu da računaju samo na takozvanu prvu pomoć, koja ne podrazumeva i vađenje zuba.


Cene stomatoloških usluga razlikuju se znatno od državnih do privatnih ordinacija, pa umesto da biraju po lekaru, pacijenti neretko biraju gde će popravljati zub prema cenovniku. Tako plombiranje zuba u Domu zdravlja košta od 900 do 1.500 dinara, dok kod privatnika ide i do 4.000 dinara. Krunice u državnim zdravstvenim ustanovama koštaju od 2.000 do 6.000, dok su kod privatnika skuplje od 100 evra.

(+)

Prof. dr Aleksa Marković, prodekan za finansije Stomatološkog fakulteta, kaže da se u ovoj ustanovi besplatne usluge pružaju samo na osnovu uputa iz Doma zdravlja.


- To važi za decu do 18 godina, redovne studente do 27 godina, starije osobe teško telesno ili duševno ometene, trudnice i porodilje 12 meseci po porođaju i druge kategorije prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Urgentne usluge, koje znače ukazivanje prve pomoći, besplatne su za sve kategorije korisnika - kaže Marković.


Dr Darinka Tumanov, načelnica stomatološke službe DZ Savski venac, naglašava da deca i studenti imaju pravo na lečenje zuba, ali ne i na protetiku.


- Pacijenti stariji do 65 godina imaju pravo na besplatnu izradu akrilatne totalne i subtotalne proteze, uz participaciju koja iznosi 35 odsto od cene proteze. Da besplatno leče zube imaju pravo i nezaposleni koji dobiju potvrdu za besplatno lečenje u filijali gde overavaju knjižicu. Besplatne su i mobilne proteze za decu do 18 godina, kao i lečenje, izuzev protetike, pre transplantacija organa i tkiva, odnosno operacija na srcu, uz participaciju koja je 10 odsto od cene usluge - navodi dr Tumanov.

Trošimo malo novca za higijenu zuba


Većina građana Srbije ne samo što nema novca za redovne odlaske kod zubara nego kupuju i samo najpotrebnija sredstva za negu i higijenu zuba. U situaciji u kojoj plate svakog meseca sve manje vrede i kada je mesni ručak izuzetak a ne pravilo, odricanje od zubnog konca, sredstava za ispiranje usta i kvalitetnih četkica i paste za zube kupcima se podrazumeva.

Četkice za zube

Obična četkica za zube  42-150
Uvozna četkica za zube  250-490
Električna četkica za zube  1.000-14.000


Možete da koristite i konac i najbolje paste i da zube perete posebnom tehnikom, ali ako je četkica stara, pravite više štete nego koristi. Četkice bi trebalo da se menjaju na svaka tri meseca i ne bi trebalo da budu preterano tvrde. Cena običnih četkica za zube u Srbiji niža je nego u regionu, ali su zato kvalitetnije četkice u Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji jeftinije.

Paste za zube

Domaća pasta za zube 60-170
Uvozna pasta za zube 190-350
Pasta za osetljive zube 350-490
Tečna pasta za zube 220-350

 

Građani Srbije najčešće kupuju jeftinije domaće paste za zube, i to pakovanja od 75 mililitara. Skuplje paste i pakovanja od dve tube kupuju mahom na akcijama kada su cene i do 30 odsto niže. U poslednje vreme pojavile su se u prodaji razne prirodne paste, bez konzervanasa, boja i zaslađivača i svih nepotrebnih dodataka koji se u paste stavljaju radi komercijalizacije, ali je njihova potrošnja još neznatna, dok će više novca za pastu za osetljive zube izdvojiti samo oni koji već imaju neki zdravstveni problem.

Pomoćna sredstva

Tečnost za ispiranje usta 120-600
Konac za zube 220
Interdentalne četkice, 6 komada 500-900
Strugač za jezik, 2 komada 600

 

Pored četkice i paste postoje i pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, ali je zainteresovanost za njih u Srbiji izuzetno mala. Tu spadaju čačkalice za zube, interdentalne četkice i stimulatori, konac za zube, kao i razna hemijska sredstva. Osobe sa gusto stisnutim zubima trebalo bi da koriste konac za zube, a oni koji između zuba imaju prostore trouglastog oblika, umesto konca treba da koriste specijalne interdentalne četkice koje su u obliku malih jelki.

Izvor: BLIC17. 03. 2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi