Zdravstvo

Vesti :: Kombinovana vakcina besplatno

kombinovana vakcinaOd Nove godine novi kalendar imunizacije za sve novorođene bebe, smanjuje se broj uobičajenih poseta lekaru. Deca će biti zaštićena od istog broja bolesti, cepiva će biti kvalitetnija, a zaštita zagarantovana

ZA sve novorođene bebe u Srbiji od Nove godine važiće novi kalendar vakcinacija. Deca će i dalje biti zaštićena od istog broja bolesti, ali će se manje bockati i primaće kvalitetnija cepiva. Još od 2010. godine pedijatri u Srbiji se „bore“ za uvođenje kombinovanih vakcina pet komponenti - difterija, tetanus, pertusis, hemofilus influence B (HIB), dečije paralize, a inicijativi su se pridružili infektolozi, mikrobiolozi i epidemiolozi.

Kombinovane vakcine podrazumevaju ukupno manji broj poseta lekaru zbog vakcinacije, manju opterećenost pedijatrijske službe, ukupan trošak je manji, a sva do sada sprovedena ispitivanja ukazuju da je sposobnost stvaranja zaštite sa kombinovanim vakcinama potpuno očuvana.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, izmene i dopune Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima objavljeni su u „Službenom glasniku“ u martu ove godine, a stupiće na snagu od januara 2014. godine.

- Pre svega roditelji više neće morati da kupuju kombinovanu vakcinu sa pet komponenti, već će je dobijati u domovima zdravlja besplatno - kaže dr Kon. - Po novom treće revakcinisanje protiv difterije, tetanusa i dečje paralize produženo je do 18. godine, umesto dosadašnjeg pravila do 14.

Naš sagovornik ističe da je, na primer, dečja paraliza u Srbiji iskorenjena još 2002. godine i da smo se postepeno našli u obavezi da prelazimo na korišćenje inaktivisane polio vakcine IPV, koja se daje kao injekcija. Kod nas se, nažalost, i dalje primenjuje živa vakcina OPV koja se daje u usta u kapima.

- Ona omogućava cirkulaciju vakcinalnog virusa u stanovništvu, koji retko, ali može, izaziva oboljenje - objašnjava dr Kon. - Od momenta kada je bolest iskorenjena nema više objektivnog razloga da se živa vakcina i dalje primenjuje. Iako je rizik sasvim mali, on i dalje postoji, dok je kod inaktivisane potpuno isključen.

Dr Slavica Kalezić, direktor beogradskog doma zdravlja „Milutin Ivković“ ističe da smo mi jedina zemlja u okruženju bez kombinovanih vakcina i da bi trebalo da uskladimo našu sa evropskom praksom.

- Veliki broj bolesti je imunizacijom doveden pod kontrolu - kaže dr Kalezić. - Proteklih godina su roditelji kupovali vakcine koje se sada uvode u redovan kalendar, ali to nikada nisam podržavala. Sve što je doneseno iz apoteke, a ne potiče iz dispanzera može da napravi problem. Ono što nije pod našom kontrolom, dobijeno zvaničnim putem, sa serijskim brojem, za to nismo mogli da garantujemo. Nikada nismo sigurni da li je roditelj ispoštovao hladni lanac i da li je tog trenutka došao iz apoteke.

Česta reakcija dece na dosadašnju vakcinu (protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) je povišena temperatura. U nekim slučajevima to je dovodilo i do frasa. Cepivo koje se sada uvodi ima u svetu 10 puta manje neželjenih reakcija. Međutim, među starijim pedijatrima se mogu čuti i mišljenja da petovalentna vakcina, među roditeljima poznatija kao „pentaksim“, loše utiče na mališane zbog pet alergena antigena koji se odjednom ubacuju u organizam.

- U redovnom porođaju dete prilikom prolaska kroz porođajni kanal dolazi u kontakt sa milijardama antigena tako da je razgovor o preteranom broju antigena sa kojim dolazi u kontakt preko vakcina teoretski gotovo besmislen - objašnjava dr Kon. - Međutim, samo zbog toga što se davanje vakcina vrši uglavnom injekciono, pri čemu dete plače, roditelje upućuje na to da lako poveruju da takva zaštita detetu i nije potrebna, što je velika zabluda.


CENA U APOTEKAMA I DO 4.000 DINARA

ZA zaštitu pojedinačnim vakcinama po dosadašnjem sistemu iz kase RFZO izdvajalo se oko 1.900 dinara po detetu. Kombinovana vakcina pentaksim koja istovremeno štiti od svih tih bolesti je gotovo duplo skuplja i u apotekama košta između 3.400 i 4.000 dinara.

U Srbiji godišnje treba više od 100.000 doza samo ove vakcine, stručnjaci, međutim, veruju da one mogu da se nabave po nižoj ceni od one u apotekama.


VELIKO POVERENJE RODITELJA

DR Kon naglašava da je poverenje roditelja u vakcinaciju i dalje vrlo veliko i to javno poverenje je društvena vrednost koje se mora čuvati. I dalje je vakcinisanost preko 90 odsto.

- Međutim, danas su roditelji zbunjeni pojavom antivakcinalnih poruka kako preko medija tako i preko interneta i traže pomoć preko blogova, foruma i drugih nepouzdanih sredstava komunikacije - kaže naš sagovornik. - Ipak i dalje najviše poverenja imaju u svoje lekare.

Izvor: NOVOSTI 04. 11. 2013.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi