Zdravstvo

Vesti :: Kon: Najsavremenija vakcina protiv novog gripa

xxxVakcina protiv novog gripa za stanovništvo u Srbiji je najsavremenija, sadrži dodatak koji se godinama koristi u vakcinama i koji je u drugim zemljama dao izuzetno dobre rezultate, izjavio predsednik radne grupe za praćenje novog gripa Predrag Kon.

"Vakcina koja će biti primenjena kod nas ima sve ono na čemu je Radna grupa insistirala, a to su potvrda Evropske agencije za lekove i sertifikat Agencije Srbije za lekove i medicinska sredstva", rekao je Kon za B92.

Kon je objasnio da u svim vakcinama postoji rastvorljiva, takozvana etil-živa. "Nema posledica, to je detaljno ispitano i radi se o nečemu što se sada namerno zloupotrebljava u ovoj prilici", rekao je Kon misleći na mnoge navode o vakcini koje kruže Internetom.

Govoreći o neželjenim reakcijama, on je kazao da je takva reakcija moguća izuzetno retko i podsetio da je važno da zdravstveni sistem bude spreman.

Kon je kazao da mere poput zatvaranja škola koje je primenilo Ministarstvo prosvete daju dobre rezultate, što znači da je moguće kontrolisati situaciju, a da je kod predškolskog uzrasta primećeno smanjenje broja obolelih.

Tiodorović: Dupla vakcinacija za neke grupe bolesnika

Predsednik Komisije za nabavku vakcina Branislav Tiodorović izjavio je danas da će građani sa slabijim imunitetom biti vakcinisani dva puta, odnosno pacijenti na zračnoj i hemoterapiji i oboleli od malignih oboljenja.

Za rizične grupe stanovništva, a to su hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci, biće dovoljno vakcina, rekao je on i dodao da će biti vakcinisani i roditelji dece mlađe od šest meseci jer deca u tom uzrastu ne mogu biti vakcinisana.

Izvor: EM PORTAL

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi