Zdravstvo

Vesti :: Korupcija – bolna tačka srpskog zdravstva

xxxLekarska komora Srbije može da oduzme licencu za rad doktoru tek onda kada sud potvrdi odluku da je kriv kao pravnosnažnu.Hapšenje dr Milorada Petrovića, načelnika Osmog odeljenja Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, izazvalo je sablažnjavanje zaposlenih u ovoj kući.,,

Neki lekari objašnjavaju da je reč o finom doktoru koji ni „mrava ne bi zgazio", a kamoli uzeo novac od pacijenta, dok drugi kažu da je moguće da se svašta događalo iza zatvorenih vrata ordinacije. Ali, ono što svima bode oči jeste cifra od 300 evra koliko je dr Petrović tražio od pacijentkinje za operaciju žučne kese, jer se u javnosti spekuliše da neki lekari ne žele da uđu u operacionu salu bez dobijene koverte sa nekoliko hiljada evra, ali - da je to teško dokazivo.

Istraživanje agencije „Medijum galup" pokazalo je da je korupcija najprisutnija u obrazovanju, zdravstvu i pravosuđu, a da je od 1000 ispitanih građana svaki peti platio za neophodnu zdravstvenu uslugu. Tako su najkorumpiraniji „beli mantili" u ginekologiji, anesteziologiji i hirurgiji. S druge strane,pre nekoliko meseci, ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević istakao je da je u anonimnim anketama sprovedenim u poslednjih pet godina 85 odsto pacijenata odgovorilo da je zadovoljno pružanjem zdravstvenih usluga, dok je samo 0,5 do jedan odsto reklo da su dali novac za prijem u bolnicu.

Oči javnosti sada su uprte u Lekarsku komoru Srbije, od koje se očekuje oštra reakcija na sve češća hapšenja lekara zbog traženja i uzimanja mita. Međutim, u ovoj ustanovi kažu da oni jedino mogu da reaguju onda kada sud potvrdi odluku da je neko kriv kao pravnosnažnu. Kako naglašava dr Tatjana Radosavljević, predsednica Lekarske komore Srbije, stav ove institucije je da je korupcija delo koje lekare čini nedostojnim bavljenja ovom humanom profesijom.

- Tek onda kada je neka odluka pravnosnažna, možemo da reagujemo oduzimanjem licence za rad. U slučaju dr Eugena Slavika, koji je nedavno optužen da je od oca desetogodišnjeg dečaka tražio 500 evra za operaciju deteta, još nije doneta odluka, jer presuda u njegovom slučaju nije pravnosnažna. Dosad još nismo imali slučaj oduzimanja licence za rad zbog mita, a kada takav slučaj bude stigao pred naš Sud časti, njegovi članovi će odlučivati da li će ona biti oduzeta privremeno ili trajno - objasnila je dr Radosavljević.

Da bi se zalečila korupcija u zdravstvu, komora je ponudila Ministarstvu zdravlja da zajedno naprave Nacionalnu strategiju za borbu protiv ove „boljke".

- Pozivamo pacijente da prijavljuju medicinare koji traže mito, jer je to prvi korak da se korupcija iskoreni. Ne treba da se plaše, jer većina doktora koji nisu koruptivni ne želi da se kalja cela struka zbog pojedinačnog slučaja - dodala je dr Radosavljević.

Pacijenti uglavnom misle da njihova prijava neće ništa vredeti, jer je u mnogim slučajevima dolazilo do toga da „vrana vrani oči ne vadi", odnosno da će kolege stati u odbranu okrivljenog lekara i da će ga zaštititi. Dr Radosavljević kaže da će se protiv takvih pojava boriti sudovi časti, kao nezavisne institucije, i da će insistirati na tome da se svaki problem istraži do kraja, bez obzira o kom je doktoru reč. Prema rečima dr Marka Kontića, doskorašnjeg predsednika Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, korupcija u zdravstvu se može izlečiti dobrom organizacijom koja podrazumeva ukidanje listi čekanja i zakazivanje pregleda mesecima unapred.

- Da bi se to ostvarilo, mora da radi dovoljan broj lekara, da bi pacijenti uvek mogli da dođu do onog doktora koji im je u određenom trenutku potreban. U javnosti se priča o tome da MMF insistira na racionalizaciji zaposlenih u zdravstvu, a ako do toga dođe - biće veća i korupcija. Neke zemlje u komšiluku su to uradile i automatski su izgubile kvalitetne kadrove, a enormno je povećana korupcija - smatra dr Kontić.

Treba izbeći, kaže on, da to toga dođe i u Srbiji, jer bi nas takva pojava svela u rang nekih afro-azijskih zemalja gde je bakšiš glavni način ostvarivanja prava. Ipak, dr Kontić ističe da nije u redu javno klevetanje lekara da je uzeo mito dok sud ne donese konačnu presudu.

Prema našim saznanjima, zakonom nisu određene mere za sprečavanje korupcije u zdravstvu, ali nije određena ni visina iznosa do koje zaposleni u zdravstvu mogu da prime „poklone". Samim tim nije sasvim jasna granica izeđu časti (na šta se pozivao nedavno uhapšeni doktor-ginekolog) i mita. Da li su čokolada, piće i kafa dozvoljeni? Ili neko može da primi na dar i automobil umesto koverte, kao što je bio slučaj sa zaposlenima u jednoj ginekološkoj klinici, kada se porađala ćerka vlasnice bivše Dafiment banke?

Izvor: POLITIKA

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi