Zdravstvo

Vesti :: Korupcija u zdravstvu nikad nije bila veća?

korupcijaSrpsko zdravstvo je i službeno na zadnjem mestu u Evropi i sa vrlo visokim stepenom korupcije. Podrška vlasti akciji SMS-om protiv korupcije je "ironična i cinična“ poručuju doktori.

Godišnje se za zdravstvo iz srpskog proračuna izdvajaju oko dve milijarde evra, i značajan deo tog novca završi u privatnim džepovima kroz korupciju, pre svega putem javnih nabava i nameštenih tendera. Srpsko Ministarstvo zdravlja je u sklopu borbe protiv korupcije stoga podržalo projekt udruge građana "Srbija u pokretu", kojim je predviđeno da građani putem SMS poruka prijavljuju slučajeve korupcije u zdravstvu. Stručni krugovi čitav projekat doživljavaju kao farsu i prodavanje magle.

Cinični SMS projekt

Akcija SMS-om protiv korupcije je otvoreno izrugavanje svim naporima Vlade Srbije u borbi protiv sistemske korupcije u zdravstvu, ocenjuje za DW koordinator nevladine organizacije Doktori protiv korupcije Draško Karađinović.

"Tražiti da se protiv sistemske korupcije bore građani preko SMS poruka je komično, a na neki način i cinično. Jer, trebalo bi podsetiti, istog dana kada je ministarka zdravlja dala podršku tom besmislenom projektu, otvorila se afera lažiranih javnih nabavki u koje je umešan vrh Ministarstva zdravlja u vezi kupovine rentgenske opreme. I umesto da ministarka u svom ministarstvu zavede red, sankcionira odgovorne i njeno najbliže okruženje, ona traži od građana da SMS porukama prijavljuju zdravstvene radnike, koji su možda pacijentu tražili 50 ili 100 eura. To pokazuje potpuni nedostatak volje za borbu protiv korupcije u vrhu samog Ministarstva zdravlja“.

Riba smrdi od glave

Predsednik udruženja "Privatni lekari Srbije" profesor doktor medicine Višeslav Hadži Tanović za Deutsche Welle kaže da je ovakav način borbe protiv korupcije najobičnije prodavanje magle. Korupcija u zdravstvu je sistemska i ona kreće upravo od Ministarstva zdravlja, kaže Tanović:

"Najveća korupcija je zapravo u Ministarstvu zdravlja i tamo gde se organizuju nabavke i investicije. Tako da treba poći od glave. Znači, ako želimo da eliminišemo korupciju iz zdravstva u Srbiji, koje je proglašeno za najgore u Evropi, znači prvo mora da se krene od Ministarstva zdravlja: da sve bude transparentno i da se procesuiraju svi dosadašnji korupcijski nalazi i Tužilaštva i policije, koji su mnogobrojni. Počevši od kupovine vakcina, nabavke opreme, investicija u Kliničke centre i tako dalje.“

To nije posao građana

U pitanju je klasično skretanje pažnje s ključnog problema i njegovo prebacivanje na prepucavanje između doktora i pacijenata, smatra doktor Tanović. To nije posao građana, i postavlja se pitanje zašto porezni obveznici plaćaju Vladu, policiju i Tužiteljstvo ako oni očekuju da netko drugi radi njihov posao. Pacijente bi pre svega trebalo da zanimati kako da dobiju što bolje i adekvatno lečenje, ističe Tanović:

"To zanima pacijente. Želim da se lečim na najsavremeniji način. Želim da me 24 sata čeka doktor. Želim da bude ljubazan, ako ne - taj ldoktor mora dobije otkaz. To zanima pacijente, da on i njegova obitelj imaju sigurnost kad dođu kod doktora, a ne da se tužaka sa doktorima“.

Politizirano zdravstvo

Pokušaj da se građani i pacijenti uvuku u tu mračnu priču o korupciji u zdravstvu je vređanje njihove inteligencije, ocenjuje doktor Draško Karađinović:

"To je znači pokušaj da se građani učine odgovornim za stupanj sustavne korupcije u zdravstvu. Jer zaboga, ako građani ne prijavljuju SMS porukama korupciju ili neke sumnjive situacije, onda to, ako sam dobro razumio ministarku, pokazuje da korupcije nema. A s druge strane će onaj tko to prijavi samom sebi delovati kao glupi Avgust, jer od toga nikad nije bilo nikakve koristi.“

Doktor Karađinović skreće pažnju da je Ministarstvo zdravlja pre nekoliko godina instaliralo takozvani "beli telefon", koji je trebao služiti u borbi protiv korupcije. "I što je rezultat toga? Korupcija nikad nije bila veća", kaže Karađinović.

Srpsko zdravstvo je totalno politizirano, jer se najozbiljnija korupcija upravo događa na menadžerskim razinama, na koje se postavljaju stranački kadrovi, upozorava doktor Karađinović. Tu su ogromne zarade i ogromni profiti za financiranje političkih stranaka, i to je jedan od osnovnih razloga zašto se ništa nije poduzelo na suzbijanju korupcije u zdravstvu, smatra Karađinović.

Izvor: Vesti online 17. 06. 2013. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi