Zdravstvo

Vesti :: "Krećem na šalter za pacijentom"

na šalter sa pacijentomDržava je spremna da preuzme stari dug od 27 milijardi dinara, ali zdravstvo ne sme da pravi nove, kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović za Novosti.

Ona je uverena da ćemo, ipak, moći bolje da se lečimo, iako će u budžetu sledeće godine za zdravstvo biti isto para kao i ove - 10,15 milijardi dinara.

Ministarka je najavila i da će lično da uđe u svaku zdravstvenu ustanovu. Ne da razgovara sa upravom, lekarima i medicinskim osobljem, nego da ide putanjom pacijenta sa uputom - od prvog šaltera.

Tamo gde se bude dobro radilo, pohvale će biti javne, a oni koji greše prvo će biti opomenuti ”u četiri oka”, pa sankcionisani, a gde ni to ne pomogne - biće i otkaza.

Đukić Dejanović je kao najveće slabosti našeg zdravstva navela ogromne dugove.

"Svako svakome duguje. Takođe, veliko je nezadovoljstvo i pacijenata i zdravstvenih radnika. S koje god strane da sam poželela da uvodim neku harmonizaciju, ne bih pogrešila, ali mi se nekako činilo da je pacijentu najbitnije da se zna koja ustanova šta radi. Primarna zdravstvena zaštita mora da postane osnov sistema i da tu 80 odsto ljudi rešava svoje zdravstvene probleme", kaže ona.

RFZO i zdravstvene ustanove, prema njenim rečima, dobavljačima duguju oko 27 milijardi dinara, najviše za lekove.

"Država je spremna da pomogne da se stari dugovi, koje sam zatekla, saniraju, ali zdravstvo neće moći da pravi nove. Zato ću morati da vučem oštre poteze. Menjaćemo zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, moraćemo da funkcionišemo u skladu sa onim što imamo, i da se bolje organizujemo. Još nisam stekla pravi uvid u realne potrebe za lekovima, ali ćemo definitivno preći na centralizovano snabdevanje, kao što to radi, recimo, Nemačka. Procene su da tako možemo da uštedimo 20 odsto, a to je ogroman novac", objašnjava ministarka.

Đukić Dejanović je navela i da participacija za lekove, koji koštaju do 200 dinara, nije opravdala svoje postojanje.

"Razmišlja se o tome da je i za pacijenta jednostavnije da ode i kupi takav lek, a da mi taj novac iskoristimo za obezbeđivanje skuplje terapije. S druge strane, hronični pacijenti sada na dve nedelje odlaze po recepte. To je besmisleno. Uvođenjem tzv. obnovljivog recepta koji bi važio šest meseci, pacijentu možemo da obezbedimo stručnu sigurnost, on će otići kod lekara ako se njegovo stanje u međuvremenu pogorša, ali nećemo da ga maltretiramo da svakog časa trči po recept. Mislim da ni participacija od 50 dinara za preglede, bar one u domovima zdravlja, nema svrhe, ali nijednu odluku nećemo donositi naprečac. Službe su dobile instrukcije i rade na proceni šta bi bilo najbolje", kaže ona.

Upitana da li će biti promena i na listi lekova koji se izdaju o trošku osiguranja, ministarka je odgovorila: "Za najveći broj pacijenata država će moći da plaća cenu generike, znači najjeftinijeg leka, a svako ko hoće original, moraće da doplati razliku u ceni. Trenutno je veliki problem što se jedan lek za jednu bolest izdaje o trošku osiguranja, a za drugu ne, pa lekari krivotvore dijagnoze da bi pomogli siromašnom stanovništvu".

Govoreći o usklađivanju cena lekova sa rastom kursa evra, što traže proizvođači, Đukić Dejanović je rekla da bi "taj posao trebalo da se završi do kraja ovog meseca, i da bi onda trebalo na svaka tri meseca da se usklađuju cene lekova sa kursom evra".

"Niko nije u poziciji da bude stimulisan da proizvodi lek, ako na njemu gubi", zaključila je ona.

Izvor: NOVOSTI 30. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi