Zdravstvo

Vesti :: Krv odlaže operacije

Krv odlaže operacijeBolnice uskoro neće moći da pomognu ni najtežim pacijentima. U pojedinim gradovima Srbije može da se radi još samo dva-tri dana

REZERVE krvi u Srbiji su presušile. Većina bolnica primorana je da odlaže operacije na nekoliko dana, a ukoliko se nastavi loš odziv dobrovoljnih davalaca, situacija bi mogla da postane dramatična.

Kako su nam rekli u Institutu za transfuziju krvi Srbije, samo je tokom vikenda potrošeno više od 500 jedinica krvi. Inače, u ovim vrelim danima, jedva da se prikupi nešto više od 150 jedinica dnevno, a minimum potreba zahteva 250-300.

- Situacija nije sjajna i dosta krvi smo izdali tokom vikenda - kaže Gordana Antuljeskov, portparol Instituta za transfuziju krvi Srbije. - Ima akcija po gradovima, ali je vreme loše i ima malo davalaca. Najveće nestašice su nam sa Rh negativnom krvnom grupom, naročito A. Zbog toga smo primorani da odlažemo "hladne" operacije na nekoliko dana. Odziv davalaca kada su ekstremno visoke temperature izuzetno je nizak.

U Institutu kažu da preduzimaju sve moguće mere kako ne bi došlo do "kolapsa". Uzimaju krv i iz drugih zavoda za transfuziju, ali nestašica je u svim gradovima.

- Ugroženi pacijenti su zbrinuti, ali su rezerve prilično ispražnjene - upozorava Gordana Antuljeskov. - Zbog toga apelujemo na građane da nam pomognu.

I bolnica u Kruševcu odlaže sve operacije koje nisu hitne, jer i njihov transfuziološki zavod kuburi sa ovom dragocenom tečnošću. Slična je situacija i u Kliničkom centru Kragujevac.

- Zalihe krvi su nam na minimumu - rekli su nam u KC Kragujevac. - Možemo normalno da funkcionišemo još dva do tri dana i to ukoliko ne bude nekih vanrednih potreba. Čitav region traži od nas krv, međutim, nismo u mogućnosti da im pomognemo. Leti se, inače, rade samo hitne intervencije i sve što nije urgentno se odlaže.

Najmanje operacija koje mogu da čekaju ima Klinički centar Srbije. To je i jedan od razloga što u ovoj ustanovi gotovo da nema odlaganja intervencija.

- U Kliničkom centru Srbije za sada imamo dovoljno krvi i za urgentne, ali i za "hladne" operacije - kaže prof. dr Mirko Kerkez, zamenik direktora KCS. - Možda se nešto i pomeri tamo gde nema retke krvne grupe, ali ništa ne odlažemo. Operativni program jeste malo smanjen zbog odmora, ali krvi trenutno ima dovoljno da zadovolji naše potrebe.

Prioritet će, kažu iz Instituta, u narednom periodu imati životno ugroženi pacijenti i oni koji zahtevaju hitno zbrinjavanje.

Izvor: NOVOSTI 07.08.2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi