Zdravstvo

Vesti :: Kubanski lek protiv raka za godinu dana

Kubanski lek protiv raka„Torlak“ uveliko priprema registraciju vakcine protiv raka pluća. Procenjuje se da će zahtev biti predat Agenciji početkom oktobra. Dostavljen deo izveštaja za ispitivanja rađena u zemljama EU

VAKCINA „cimavaks EGF“, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća, čak i u odmakloj fazi, i „pretvara ovu opaku bolest u hroničnu“, pacijentima u Srbiji mogla bi da bude dostupna sredinom sledeće godine, saznaju „Novosti“ u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Trenutno se radi na pripremama dokumentacije za registraciju kubanske vakcine u Srbiji, što je uslov koji mora da se ispuni da bi lek mogao da se distribuira na tržištu.

Na pripremi dokumentacije zajednički rade kubanski Institut za molekularnu imunologiju (CIMVAB) i Institut „Torlak“.

- U „Torlak“ u subotu, 28. jula, dolazi stručnjak za registracionu dokumentaciju CIMVAB, i ostaće u Srbiji do 13. avgusta - potvrđeno je u sredu „Novostima“ u „Torlaku“. - Priprema te dokumentacije je ozbiljan i obiman posao i zajednički ćemo se potruditi da kompletna dokumentacija u CTD formatu bude početkom oktobra predata Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Po zakonu, od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana. Ukoliko registraciona dokumentacija ispunjava uslove Agencije za lekove i medicinska sredstva i ona izda potrebnu dozvolu, vakcina bi bila dostupna pacijentima u Srbiji sredinom sledeće godine.

U ovom trenutku se ne zna precizno dokle se stiglo sa pripremom dokumentacije za vakcinu „cimavaks EGF, jer je „Torlak“ sa CIMVAB-om potpisao i ugovor o poverljivosti podataka. Prema informacijama „Novosti“, u „Torlak“ su sa Kube dosad stigli podaci o hemijsko-farmaceutskim karakteristikama vakcine, i izveštaji o pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima rađenim na Kubi. Dostavljen je, takođe, i deo izveštaja za ispitivanja koja su rađena u zemljama EU.

Prema dogovorima vođenim pre dva meseca, tokom posete dvaju komercijalnih direktora CIMVAB „Torlaku“, naš Institut za virusologiju, vakcine i serume biće nosilac dozvole za stavljanje u promet kubanske vakcine protiv raka pluća. Trebalo bi, takođe, da bude angažovan na sekundarnom pakovanju i punjenju „cimavaksa EGF“. Proizvodnja ove vakcine u „Torlaku“ mogla bi da bude tek treća faza saradnje, koja bi, prema procenama iz „Torlaka“, mogla da se realizuje za oko pet godina.

Izvor: NOVOSTI 26.07.2012.god.

Povezane vesti:

» Vakcinacija dece drastično skuplja

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi