Zdravstvo

Vesti :: Lečenje gama nožem

Lečenje gama nožemNajteži pacijenti sa tumorima i metastazama, na mestima do kojih je teško doći hirurškim putem, od nedavno o trošku države mogu otići na zahvat takozvanim gama nožem u Tursku.

Statistika pokazuje da je tretman uspešan u više od 95 odsto slučajeva.

Zahvaljujući saradnji Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sa istanbulskom bolnicom "Adžibadem", najsavremenijim aparatom za lečenje tumora glave i vrata leče se i naši građani. Gama nož jedna je od najrazvijenijih tehnika za lečenje bolesti koje pogađaju mozak, a zbog rezultata koji se postižu posle samo jednog tretmana, prihvaćen je kao zlatni standard radiohirurgije.

Za dva dana na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije biće pregledano 150 pacijenata koji su do nedavno imali ozbiljne neurohirurške bolesti.

Čuveni turski neurohirurg Seldžuk Peker trebalo bi da pregleda 60 pacijenata koji su bili na lečenju gama nožem.

"Moj dolazak u Beograd je organizovan da bi pacijentima bilo lakše. Naime, u prvih pet godina od intervencije moramo da pratimo njihovo stanje jednom godišnje. Posle toga kontrolni pregledi rade se na dve godine", kaže Seldžuk Peker iz bolnice "Adžibadem" u Istanbulu.

Statistika pokazuje da je tretman gama nožem uspešan u više od 95 odsto slučajeva. Suzana Ilić iz Niša kaže da je srećna što je izlečena i dodaje da je sada sve u najboljem redu.

Gama nož zapravo je uređaj koji nema nikakve veze sa nožem, ili nekom agresivnom metodom lečenja. Samo se tako naziva jer se promena uništava preciznim zračenjem, dok se zdravo tkivo čuva.

Vojislav Bogosavljević, sa Klinike za neurohirurgiju KCS-a, kaže da je tretman gama nožem primenjen kod pacijenata gde se promene nalaze unutar mozga, a operativno lečenje bi nosilo veliki rizik, ili bi pacijenti imali veliko neurološko oštećenje posle intervencije.

"Ovom metodom pacijent se izleči, ili mu se zaustavi rast promena i on nastavlja da živi potpuno normalno bez neuroloških tegoba. Odluka neurohirurga koji šalju takvog pacijenta na gama nož je presudna", kaže Bogosavljević.

U istanbulskoj bolnici "Adžibadem" o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na lečenju gama nožem u prethodne tri godine bilo je 250 naših građana.

Izvor: RTS 25.05.2012.god.

Povezane vesti:
» Moguća dijaliza u inostranstvu
» Lečenje u 57 mesta sveta

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi