Zdravstvo

Vesti :: Lek „avastin“ ostaje na srpskom tržištu

AvastinIako je komisija američke Uprave za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda preporučila da se u lečenju raka dojke zabrani upotreba leka „avastin" kompanije Roš, u Agenciji za lekove kažu da u Srbiji ovaj lek neće biti povučen iz upotrebe, jer nije bilo prijave neželjenih dejstava.

Procedura za povlačenje nekog leka iz upotrebe je jasna. Svaki lekar, farmaceut ili stomatolog dužan je da Nacionalnom centru za farmakovigilancu prijavi neželjeno dejstvo leka koje se pojavilo kod pacijenta. S obzirom na to da ovom telu dosad nije bilo prijavljeno nijedno neželjeno dejstvo, osim dva ili tri beznačajna, ne postoji razlog da „avastin" bude povučen iz upotrebe i pacijenti mogu da budu potpuno mirni - kaže za Danas portparol Agencije za lekove Aleksandar Tucović.

On dodaje da je upoznat sa preporukama američke Uprave za kontrolu farmaceutskih proizvoda, ali naglašava da stanje nije toliko alarmantno čim se po tom pitanju nije oglasila nijedna evropska, niti Svetska zdravstvena organizacija.

Preporuka se, inače, odnosi samo na lečenje raka dojke, gde je ocenjeno da su opasnosti od „avastina" veće od pozitivnog dejstva, dok bi on trebalo da zadrži dozvolu za korišćenje kod lečenja raka debelog creva, pluća, mozga i bubrega.

Vukosava Stevanović iz udruženja „Farmaceutsko jezgro", kaže za Danas da je ovo jedan od retkih slučajeva da postoji mogućnost da jedan lek bude zabranjen na američkom tržištu, a da se on, sa druge strane, nalazi na evropskom, gde su kontrole znatno rigoroznije.

- Obično je Evropska medicinska agencija, kao regulatorno telo na tržištu Evropske unije kada je reč o kontroli lekova, ta koja prva povuče neki medikament iz upotrebe. Poslednji u nizu je reduktil koji je zabranjen u EU, dok se u Americi i dalje koristi. Inače, naša zemlja je u tvining projektu sa Francuskom, tako da ukoliko „avastin" eventualno bude povučen iz upotrebe u toj zemlji, biće i kod nas - naglašava Stevanovićeva. Ona dodaje da se taj lek koristi isključivo u bolničkom lečenju kod osoba obolelih od raka.

Na sajtu Evropske medicinske agencije „avastin" se nalazi na listi odobrenih lekova. Navodi se da se pacijentima daje kroz infuziju, direktno u venu. Koristi se kod različitih oblika karcinoma, uglavnom u fazi metastaze.

Izvor: Danas 26.07.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi