Zdravstvo

Vesti :: Lekar koji prepiše više lekova dobije manju platu

Iplata lekarazabrani lekari koji primaju veliki broj pacijenata i propisuju lekove na recept ne vodeći računa da li se radi o skupljim medikamentu dobijaju lošiju ocenu i manju platu.

Zbog toga se pobunilo nekoliko sindikata u zdravstvu, ali i Lekarska komora, tražeći promenu obračuna plate.

Svega 70 izabranih lekara od 6.681 RFZO je ocenio desetkom i dobili su uvećanje 6.000 dinara. Ostali lekari su ocenjeni sa peticom, pa im ne sleduje povišica.

Jedna od “prosečnih” je i izabrani lekar prim. dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja „Voždovac” i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta. Ona spada među lekare koji su najiskusniji, pa zato i ima veliku kartoteku.

- Prethodna ocena mi je bila 3,3 a sada 4,6, a ništa nisam promenila u svom radu. Isti su mi pacijenti, primam i tuđe kako bih im prepisala recepte. Zato mi ništa nije jasno, kao i mnogim mojim kolegama - priča dr Dimitrijević. Ona kaže da najveći broj recepata izdaje na predlog specijaliste.

Dr Milica Nikolić Urošević, zastupnik Udruženja izabranih lekara opšte medicine i zaposlena u DZ Vračar, kaže da je model obračuna plata po kapitacionoj formuli osmišljen tako da izabrane lekare motiviše da ne leče pacijente, da ne propisuju lekove i ne daju upute za specijaliste.

Iz RFZO juče nije bilo odgovora na ove optužbe lekara.

Izvor:BLIC10. 09. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi