Zdravstvo

Vesti :: Lekara nije izabralo 20 odsto građana Srbije

Lekara nije izabralo 20 odsto građana SrbijeOni koji nisu izabrali svog lekara neće moći u junu drugi put da overe zdravstvenu knjižicu.

Oko 20 odsto građana to još nije uradilo, a markicu će dobiti tek kada se odluče za doktora opšte prakse, ginekologa, stomatologa ili pedijatra, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Ta institucija naložila je građanima da do 3. juna odaberu svog lekara.


- Izbor lekara kao preduslov za overu zdravstvene legitimacije predviđen je Zakonom o zdravstvenom osiguranju i mora se ispuniti - kaže za „Blic“ Zorica Pavlović, pomoćnica ministra zdravlja.

Ona navodi da osiguranici ne treba da uzimaju nikakve potvrde u svojim matičnim domovima zdravlja jer podaci da li je neko izabrao svog lekara postoje u bazi RFZO, koji je dužan da, pre izdavanja markice za overu zdravstvene knjižice, proveri da li osiguranik ima bar jednog izabranog lekara. Sada taj uslov ispunjava gotovo 80 odsto osiguranika.


Posle izmena pravilnika o zdravstvenoj ispravi, koje su stupile na snagu 3. decembra, zdravstvene knjižice zaposlenih i članova njihovih porodica overavaju se na šest meseci.

To bi, za razliku od prošle godine, kada je markica u knjižici važila svih 12 meseci, trebalo da obezbedi bolju kontrolu uplate doprinosa za više od 6,9 miliona osiguranika.

Izvor: BLIC 09.04.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi