Zdravstvo

Vesti :: Lekari i RFZO na sudu zbog viška lekova

lekari i fond na suduPred 875 lekara, kojima su kontrolori Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje „pročešljali" kartoteku i utvrdili nepravilnosti u prepisivanju lekova na recept, ovog časa nalazi se dilema: platiti kaznu ili tužiti RFZO.

U ovoj instituciji kažu da insistiraju na poštovanju pravila, da će lekari koji neracionalnim izdavanjem recepata ugrožavaju sistem zdravstvenog osiguranja snositi posledice, uključujući i oduzimanje pečata i da je to u interesu svih osiguranika.

U međuvremenu, iz Pančeva stiže vest da se jedna lekarka odlučila da sudskim putem zaštiti sebe. Dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže da je ovaj sindikat konsultovao pravni tim koji je proučio razloge za raspisivanje pomenutih mera protiv lekara. Posle tog pravnog tumačenja, ovaj sindikat je svoje članstvo pozvao da ne plaćaju ove kazne.

- RFZO ispostavi rešenje u kome nabroji lekare, po pravilu uvek ih ima više, i navede da su učinili materijalnu štetu Fondu. Naloži im da u roku od 30 dana plate za svakog određenu sumu. Dato je i sedam dana za eventualni prigovor lekara. Ako je lekar platio, priča je pravno završena. Protiv onih koji nisu platili RFZO nije pokrenuo tužbu. Međutim, lekarima se u tom rešenju zapreti i da će im, ukoliko ne plate, biti oduzet pečat kojim overavaju recepte. Na ove lekare se vrši pritisak preko direktora ustanove, preko načelnika službi da se to ipak plati - objašnjava dr Cvetić.

Pravno objašnjenje je da onaj ko tvrdi da mu je učinjena šteta, na sudu dokazuje kako i na koji način je ta šteta učinjena. Upravo zato je RFZO onaj koji je na potezu da podnose tužbu i dokazuje da mu je učinjena šteta.

- RFZO do sada to nije uradio - navodi dr Cvetić.

Direktorka Lekarske komore, dr Tanja Radosavljević za „Politiku" podseća da je svaki izabrani lekar potpisao ugovor o korišćenju identifikacionog broja. U članu devet kaže se da u slučaju kada lekar ne poštuje ovaj ugovor, RFZO može da oduzme taj broj, da pokrene postupak pred Sudom časti pa i za nadoknadu štete. Lekarska komora je pre dve godine obradila više od 150 predmeta, koji su vođeni pred Sudom časti, a povodom nepropisnog pisanja recepata i tada je polovina tih lekara bila kažnjena opomenom. Niko nije platio novčanu kaznu.

Hajrija Mujović Zornić, sekretar Udruženja za medicinsko pravo, oprezna je u tumačenju ove situacije koja je nastala oko prepisivanja lekova na recept.

- Ne mogu da kažem da li bi presude bile u korist lekara ili RFZO. Sa stanovišta radnog prava je to jedna priča, sa stanovišta pacijentovih prava druga, a u domenu je upravnog prava ako se posmatra sa aspekta nekog zdravstvenog nadzora koji utvrđuje kako se sprovodi zakon ili odluke fonda - kaže Mujović Zornić.

Veoma je važno da li je odredba pravilnika o prepisivanju lekova dovoljno fleksibilna u slučajevima kada interes pacijenta traži da se odstupi od nekog propisa. Ako su odredbe pravilnika u suprotnosti sa tim interesom pacijenta, to bi oslobodilo ove lekare naložene mere plaćanja.

Procedura mora biti u interesu pacijenata

Najviša dužnost lekara je da učini sve što je najbolje za pacijenta. Sve administrativne procedure treba da budu prilagođene tom cilju. Svaki lekar koji smatra da je nepravedno kažnjen, da se od njega traži odgovornost zato što je prepisao lek pacijentu, a da je lek prepisao onom kome treba i u količini koja treba, može da mi se javi, poručio je zaštitnik građana Saša Janković.

Izvor: POLITIKA 24.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi