Zdravstvo

Vesti :: Lekari najavili štrajk zbog lošeg zakona o platama

štrajkPredstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) najavili su da će stupiti u štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada ukoliko Zakon o sistemu plata u javnom sektoru ne bude ravnopravno tretirao sve zaposlene.

Predsednik SLFS Rade Panić istakao je na konferenciji za novinare da to nije politički štrajk i da se neće izlaziti na ulice, ali će ga, kako je rekao, “osetiti celo društvo”.

- Ukoliko se loš zakon usvoji, dan posle usvajanja stupićemo u štrajk - rekao je Panić.

Lekari su nezadovoljni predloženim rešenjima, najviše time što Nacrt zakona ne tretira podjednako sve zaposlene u javnom sektoru jer su pojedini, poput radnika u JP, izuzeti iz njega. SFLS tvrdi da se predviđenim rešenjima uskraćuju prava zaposlenih predviđena kolektivnim ugovorima, uskraćuje plaćanje prekovremenog rada lekara, te da pojedina predviđena rešenja nisu u skladu sa Zakonom o radu.

Nezadovoljni su i pozicijom lekara jer su, prema katalogu radnih mesta, rukovodioci najbolje rangirani. On kaže da je štrajk usmeren protiv Ministarstva državne uprave, koje radi na predlogu zakona, a koje ignoriše ove zahteve.

Izvor: BLIC 15. 01. 2016.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi