Zdravstvo

Vesti :: Lekova ima samo na pijaci

Lekova ima samo na pijaciGrađanima u SRBIJI nude se zamene za lekove koji već mesecima nedostaju na tržištu. Nema sirupa "brufen", "madopara", "lorazepama". U magacinu čekaju cene

NA rafovima apoteka u Srbiji već mesecima nedostaju sirup za decu "brufen", "madopar", "lorazepam" i "lasiks". I dok proizvođači rešavaju svoje probleme oko proizvodnje, uvoza, ali i cena, građani su prinuđeni da se sami snalaze ili da koriste zamene.

Kako su nam rekli u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, najozbiljnija je nestašica leka "madopar", za lečenje Parkinsonove bolesti. Fond i Ministarstvo zdravlja započeli su uvoz potrebnih količina ovog medikamenta iz uvoza, dok se ne stabilizuje snabdevanje iz "Galenike".

- Postoje nestašice lekova, ali se tu radi o pojedinačnim slučajevima, za koje postoje odgovarajuće terapijske zamene - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Stabilno snabdevanje lekom "madopar" u "Galenici" očekuje se od septembra ove godine. Kao razlog nestašice određenih lekova proizvođači navode probleme u proizvodnji, nabavci sirovina ili isteku licencnih ugovora sa inostranim partnerima, kao i cene.

Kada je reč o leku "lasiks", objašnjava Mirosavljevićeva, on se, zajedno sa tabletama i ampulama "furosemida", nalazi na D listi, i sproveden je interventi uvoz, pa su ovi medikamenti dostupni zdravstvenim ustanovama u Srbiji. I "aminofilin" ampule za astmatičare, takođe se nalaze na ovoj listi, pa bolnice mogu da ga nabave. Nedostaje "lorazepam", koji proizvodi "Hemofarm".

- Neki od lekova koji nedostaju trebalo bi da budu obezbeđeni do kraja meseca - priča Milana Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd. - Direktne zamene za pojedine medikamente ne postoje, i mi ne možemo ništa da menjamo bez lekara. Pacijenti samo sa doktorima mogu da se dogovore o nekoj drugoj terapiji.

Građani se snalaze na sve načine kako bi došli do određenog leka. Tako ih nabavljaju na pijačnim tezgama, preko oglasa ili u apotekama koje prodaju lekove na crno.

Izvor:NOVOSTI 20.06.2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi