Zdravstvo

Vesti :: Lekove kupuju kao bombone

xxxPacijenti sve češće pribegavaju samolečenju, pa kada ih nešto zaboli, umesto kod lekara, pravac - apoteka. Tako, masovno bez recepta ili ikakvog lekarskog nalaza i pečata kupuju antibiotike, antireumatike i antidepresive, nesvesni da nekontrolisano uzimanje ovih lekova može ozbiljno da im ugrozi zdravlje. Iako je to zabranjeno, farmaceuti im medikamente prodaju bez lekarskih nalaza.

Podaci iz istraživanja koje je predstavljeno na 30. Konferenciji opšte medicine Srbije održanoj u Beogradu ove nedelje, u kom je učestvovalo oko 9.000 pacijenata iz cele Srbije, pokazuju da je čak 78 odsto njih kupovalo ili kupuje lekove na svoju ruku i da se sami leče antibioticima i drugim lekovima koje ne bi smeli da uzimaju bez lekarskog nadzora.
- Samolečenje je uzelo maha, i to je potpuno zabrinjavajuće. Pacijenti dolaze u ordinaciju i pre nego što išta uspem da kažem, obaveste me da su tri ili četiri dana uzimali neki od antibiotika i da im nije pomoglo, a da su sad došli kod mene da vide šta će. Koliko sam mogla da primetim, najomiljeniji im je „sinacilin". Ipak, brine me što bez konsultacija sa lekarom uzimaju i ozbiljne antibiotike kao što je „ciprocinal", koji ima mnogo nuspojava. Nije dovoljno što se konsultuju sa farmaceutima, koji pri tom nikako ne bi smeli da im prodaju te lekove bez dokaza da im je to neko odredio kao terapiju - kaže za „Blic" dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja „Voždovac", a sa istom pojavom svakodnevno se sreću i lekari opšte medicine u domovima zdravlja u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.
Doktorka pominje i brojne zdravstvene probleme koje prekomerna upotreba ovih lekova može da izazove u organizmu. Ako se uzme previše antibiotika, vrlo je moguća aplastična anemija, koja ugrožava ćelije od kojih se stvaraju ćelije krvi. Preterana upotreba antireumatika može da dovede do iznenadnih krvarenja u želucu i crevima, ali se ovi lekovi i inače veoma teško kombinuju sa drugim lekovima. Za antidepresive se, kako napominje doktorka, takođe moraju poštovati stroge preporuke o korišćenju.
- Nažalost, farmaceuti ne poštuju propise i prodaju pacijentima šta god ovi zatraže. Na sreću, u državnim apotekama se ipak više poštuju pravila - dodaje dr Dimitrijević. Farmaceuti u Apoteci „Beograd" tvrde da im je strogo zabranjeno da prodaju lekove bez lekarskog nalaza ili recepta.

Nema dovoljno inspektora
U Zdravstvenoj inspekciji naglašavaju da apotekar sme da proda ili izda bilo koji lek na recept isključivo uz lekarski recept ili nalaz lekara uz pečat. Njihovi inspektori obilaze povremeno apoteke, ali pošto ih je samo 15, a ordinacija i apoteka samo u Beogradu oko 2.500, teško postižu da sve obiđu makar jednom godišnje.
- Ako zateknemo farmaceuta da izdaje lek bez recepta ili nalaza lekara, kazna iznosi između 30.000 i 50.000 dinara. Ako je reč o kompleksnijem prekršaju, kažnjava se vlasnik apoteke i kazne su od 100.000 do čak milion dinara - kaže Jelica Radulović iz Zdravstvene inspekcije.

Gljivične infekcije zbog antibiotika
Prekomerna upotreba antibiotika često kod pacijenata može da izazove brojne gljivične infekcije kojih se organizam teško oslobađa. Nekontrolisano uzimanje antibiotika često uzrokuje i genitalne gljivične infekcije, jer antibiotik uništava bacile koji žive u materici u ravnoteži s gljivicama, pa se tako otvori prostor za gljivice koje se razmnože i dovedu do upale. Nekontrolisana upotreba antibiotika može dovesti do uništavanja normalne bakterijske flore u organizmu, čime se otvara mogućnost za razvoj patogenih bakterija i gljivica.

Izvor:BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi