Zdravstvo

Vesti :: Lekovi na recept i u privatnim apotekama

lekovi na recept u privatnim apotekamaOd Nove godine građani će uz recept moći da dobiju lekove i u privatnim apotekama, potvrđeno RTS-u u Ministarstvu zdravlja.

Do sada su lekovi na recept mogli da se dobiju samo u državnim apotekama, a od nove godne moći će i u privatnim, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu zdravlja. Ta inicijativa već je stigla u Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Gotovo deset godina Savez privatnih apotekara Srbije traži ravnopravnu utakmicu sa državnim apotekama. Kažu da Srbija spada u retke zemlje sveta gde građani ne mogu da podižu lekove na recept u svakoj apoteci.

Predsednica Saveza privatnih apotekara Srbije Aleksandra Dimitrijević Salom kaže da "svaki recept daje legalitet privatnim apotekama."

"Iako je do sada Ministarstvo zvanično otvaralo privatne apoteke, mi smo zvanično regularno radili, ali smo bili u neravnopravnom položaju", kaže predsednica Saveza privatnih apotekara.

Tom merom obezbediće se bolje snabdevanje lekovima i konkurentnost, a pacijenti će biti pošteđeni dosadašnjeg nepotrebnog obilaska apoteka, poručuju u Ministarstvu zdravlja.

"Cilj jeste da se pacijent manje muči,a sa druge strane mi moramo pratiti šta se događa sa receptom koji pacijent uzme i moramo imati kontrolu. To znači da će i privatne apoteke biti umrežene i da će to biti moguće", kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Direktor Republičkog zavod za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović rekao je da je "za to je potrebno da se reše određena pravna pitanja, zakonski i podzakonski akti". "Čim to bude zavšreno Republički Fond će pristupiti skalapanju ugovora sa privatnim apotekama", rekao je Vuksanović.

Trenutno u Srbiji radi oko 1800 privatnih apoteka, a državnih je čak tri puta manje.

Izvor: RTS 26. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi