Zdravstvo

Vesti :: Lekovi na svoju ruku

apotekaZdravstveni radnici upozoravaju da građani sve više kupuju medikamente na svoju ruku . U prva tri meseca podignuto 2,5 miliona kutija više nego u prva tri meseca lane

RAĐANI u sve većoj meri praktikuju lečenje na svoju ruku i samo u prva tri meseca ove godine podignuto je 2,5 miliona kutija lekova više nego u prva tri meseca lane, a ako se takav trend nastavi, do kraja godine biće potrošeno 100 miliona kutija više nego lane, izjavio je direktor RZZO Aleksandar Vuksanović.

- To za posledicu ima ne samo finansijski izdatak, nego treba imati u vidu i činjenicu da je pre tri godine za lekove potrošeno 18 milijardi dinara, a ove godine gotovo 40 milijardi - kazao je Vuksanović.

On je rekao da to sprečava ne samo da se uštedi novac koji bi mogao da se koristi za nešto što je zaista neophodno, već ima i loše posledice po zdravlje ljudi.

- Neki antibiotici, od kojih se pojedini daju kod najtežih bolesti kada nema drugih mogućnosti, često se koriste kao terapija, što ima za posledicu da su sojevi bakterija koji se kod nas izoluju multirezistentni i kad se uporede oni koji se izoluju kod nas, Nemačkoj i u Francuskoj, primećuje se da su naši sojevi otporni na ogroman broj antibiotika - objasnio je Vuksanović. - Plašim se da u slučajevima neke velike potrebe nećemo imati oružje da se adekvatno borimo protiv takvih infekcija.

On je naveo da se u velikim količinama najviše troše lekovi za smirenje koji, posle tri meseca korišćenja, ne daju nikakve efekte, a da je jedan od razloga za to i neinformisanost građana.

U prva tri meseca ove godine propisano je i 700.000 kutija više lekova za kardiovaskularne bolesti nego u istom periodu lane, pokazali su podaci RZZO.

NE SAMO KOD NAS

FARMACEUTI upozoravaju da neracionalna potrošnja lekova nije samo ovdašnji već i globalni problem. Tako se u Evropi, na primer, godišnje plaća oko 90 milijardi evra na ime odšteta zbog neželjenih dejstava lekova, a, prema podacima iz 2000. godine, u bolnicama SAD je od neželjenih efekata lekova umrlo 0,5 odsto pacijenata.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 21.08.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi