Zdravstvo

Vesti :: Liste čekanja na pregled skenerom preuveličane

xxxOvaj pregled državu košta 5.684 dinara. - Kada bi ta cena važila za privatnike, mnogi bi radili u tri smene, kažu lekari

Pregled na skeneru je u zdravstvenom sistemu Srbije postao neka vrsta „dobitka" na lutriji: pacijenti na njega čekaju od 30 dana do devet meseci. Neki aparati su dotrajali, drugi toliko oštećeni da se ne isplati popravljati ih...

Najava dr Višeslava Hadži Tanovića, kardiologa i predsednika privatnih lekara Srbije, da bi cena ovih pregleda bila najviše do 2.000 dinara, kada bi privatnici, vlasnici skenera imali sklopljene ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO), nije izazvala pozitivne reakcije.

Radiolog, vršilac dužnosti direktora Instituta za radiologiju i onkologiju, profesor dr Zoran Rakočević za „Politiku" kaže da je cena od 2.000 dinara po jednom skenerskom pregledu neadekvatna, podsećajući da samo bočica od 100 mililitara kontrastnog sredstva premašuje ovu vrednost.

U RFZO, za „Politiku" je rečeno da prosečna, fakturisana cena jednog pregleda na skeneru u državnoj klinici košta 5.684 dinara. Ova cena zavisi i od organa i sistema, koji se snimaju na skeneru, kao i da li se pri tome koristi kontrastno sredstvo. Lane je u Srbiji o trošku RFZO urađeno 11.630 pregleda. To je državu koštalo 66 miliona i 116.000 dinara.

-Da bi RFZO zaključivao ugovore sa privatnicima mora da dobije mišljenje Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" o iskorišćenosti kapaciteta i saglasnost Ministarstva zdravlja da se to uradi. Ove godine takvih zahteva nije bilo - kaže za „Politiku", pi-ar RFZO, Sanja Mirosavljević dodajući da u državnim bolnicama postoje 61 skener, dva savremena PET skenera i 17 magnetnih rezonanci.

Dr Rakočević, koji je dobio zaduženje da sastavi kriterijume za obavljanje pregleda na skeneru i magnetnoj rezonanci, podseća da je prethodnih godina RFZO sklopio ugovore sa nekoliko privatnih ustanova za preglede osiguranika na ovim uređajima.

- Jedan od osnovnih uslova konkurisanja na ovom tenderu bio je da tehničke karakteristike aparata, koje su privatnici posedovali treba da budu na nivou kakve poseduju državne ustanove. Ispostavilo se da takve tehničke uslove ispunjava svega nekoliko ili čak jedna privatna radiološka ordinacija. Samo je pitanje vremena kada će takvi ugovori biti sklapani, ali će privatnici morati da ispune propisane kriterijume fonda - o neophodnom nivou tehničkih mogućnosti aparata, o poštovanju indikacije za obavljanje ovakvih pregleda, kao i da se pregledi sprovode po striktnoj metodologiji. Time će se omogućiti da pregled bude kvalitetan i njegovi rezultati pouzdani - kaže dr Rakočević.

On podseća na opšti nedostatak novca, koji nije zaobišao zdravstvo. Nadležni u fondu zato treba da obezbede funkcionisanje zdravstvenih ustanova, a da ne dovedu do kolapsa tako što će odlukama koje imaju potrošiti novac.

On smatra i da sadašnje liste čekanja za skener, kakve se predstavljaju u medijima, nisu realne.

- Liste čekanja za skener i magnetnu rezonancu zahtevaju znatnije revizije. Stanje bi se popravilo i da radiološki kabineti rade u dve smene, ako za to ima mogućnosti, a neophodno je i definisati hitnost pregleda - kaže Rakočević.

U privatnom sektoru u Srbiji trenutno radi 31 skener, a privatnici poseduju i 11 magnetnih rezonanci od kojih četiri zbog kvarova, najčešće ne rade. Uz to u Beogradu radi pet privatnih magnetnih rezonanci. Ove podatke dobili smo od dr Gradimira Dragutinovića, specijaliste radiologije iz Kliničkog centra Srbije i konsultanta privatnog dijagnostičkog centra „Hram".

Kada bi se privatnicima ponudila cena pregleda na skeneru od 5.600 dinara, kao što je u državnom zdravstvu, kaže dr Dragutinović, mnogi bi pristali da rade, čak bi uveli i treću smenu.

- Nema privatnog radiologa koji bi pristao da preglede radi po ceni od 2.000 dinara. Moj skener, istina najsavremeniji, multislajsni, troši samo 70 do sto kilovata pogonske struje, koju vuče tokom svakog pregleda. Samo rendgenska cev, koja se troši pucanjem, jer ona mora da „ispali" iks to jest rendgenski zrak - košta 40.000 evra. Ta cev treba da uradi 250.000 pregleda. Jedan snimak, odnosno ekspozicija košta evro. Za pregled glave potrebno je 20 snimaka, što znači da je već za to potrošeno 2.000 dinara. Tome treba dodati i film, koji košta 1.000 dinara - izvodi računicu dr Dragutinović, podsećajući da treba isplatiti i platu doktoru, radiologu od 80.000 do 100.000 dinara.

izvor:POLITIKA 19.10.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi