Zdravstvo

Vesti :: Lončar: Uskoro besplatno i kod privatnog lekara, pedijatra i ginekologa

besplazno kod privatnog lekaraZajedno sa Udruženjem privatnih lekara radimo na mapiranju privatnih ustanova, kao i usluga koje oni pružaju, rekao je ministar

Privatnog lekara opšte prakse, pedijatra i ginekologa građani će uskoro moći da izaberu o trošku zdravstvenog osiguranja.

To će biti omogućeno kroz reformu primarne zdravstvene zaštite, koju će Ministarstvo zdravlja započeti do kraja ove godine.

"Bez uključivanja privatnih lekara u zdravstveni sistem nećemo dobiti pravu formu izabranog lekara. Za to moraju da se steknu uslovi da se poboljšaju mnoge stvari u primarnoj zaštiti. Zajedno sa Udruženjem privatnih lekara radimo na mapiranju privatnih ustanova, kao i usluga koje oni pružaju", rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Posle toga, dodao je on, sledi i akreditacija privatnih ustanova, koje će morati da rade pod jednakim uslovima kao i državne.

Cilj je, prema ministrovim rečima, da sistem bude efikasniji i bliži potrebama građana.

"Zdravstveno stanje i starosna struktura našeg stanovništva je među najnepovoljnijima u Evropi, a zdravstveni sistem iznad svega neefikasan, o čemu jasno govori naše poslednje mesto u Evropi", dodaje ministar.

Međutim, kako kaže, moramo da vodimo računa o svim aspektima, da vidimo šta realno možemo i koji su naši kapaciteti. Ići ćemo, korak po korak.

Prema rečima ministra, jedna od prvih stvari koje će biti promenjene jeste uvođenje takozvane hitne službe u domove zdravlja.

Kada se pacijent razboli, dobije temperaturu ili običnu prehladu, lekar u Domu zdravlja moraće da ga pregleda, iako toga dana nema zakazano.

"Svaki dom zdravlja moraće da ima jednu ili više ambulanti, gde će se primati sva hitna, akutna ili neodložna stanja bez zakazivanja, u obe smene. Tamo gde bude prostora radiće i više lekara", objasnio je Lončar.

Mnogo više će se, najavio je on, raditi na skrining programima za rano otkrivanje karcinoma dojke, debelog creva i grlića materice.

Takođe, na teritoriji cele zemlje u toku je uvođenje integrisanog informacionog sistema, uspostavljanje elektronskog recepta, elektronskog zakazivanja pregleda, kao i elektronskog kartona.

Planirano je i da se iz budžeta sledeće godine izdvoje sredstva za kupovinu dijalizatora, koji će biti namenjeni pacijentima kako bi dijalizu obavljali u kućnim uslovima.

I stomatološka služba će biti drugačije organizovana. Svi stomatolozi će imati jednake uslove za rad, a biće plaćeni prema učinjenim uslugama.

Biće proširen i obim stomatoloških usluga.

Izvor: KURIR 11. 11. 2014.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi