Zdravstvo

Vesti :: Loša komunikacija s lekarima

xxxProgram "Bejbi frendli" se loše sprovodi u porodilištima Srbije, zaključak je nezavisnih analitičara. Novi i bolji program bi trebalo da počne da se primenjuje do kraja 2010. godine U većini porodilišta u Srbiji se sprovodi program pod nazivom "Bejbi frendli"...

U većini porodilišta u Srbiji se sprovodi program pod nazivom "Bejbi frendli", namenjen da pomogne majkama pre, za vreme i posle porođaja. Ipak, prema zaključku nezavisnih stručnjaka, koji su nedavno na poziv Ministarstva zdravlja obilazili porodilišta u Srbiji, u ovom trenutku nijedna ustanova ne zaslužuje da ima taj sertifikat.

Sanja, koja se porodila u Nemačkoj, kaže da su joj nakon porođaja dete odmah doneli na dojenje i da su se prema njoj odnosili veoma ljubazno, obilazili je i učili kako da doji dete.

U najvećem porodilištu u Srbiji, Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" kažu da su tokom petnaestogodišnjeg sprovođenja programa postignuti određeni rezultati, ali da ima i problema.

Program "Bejbi frendli"

Majke koje koje su bile u programu "Bejbi frendli" tvrde da se iskustva sa porođaja u bolnicama u Srbiji i u drugim zemljama znatno razlikuju.

- Posle teške situacije, porođaja, dovedu vam dete, a niste uopšte u mogućnosti da se s njom bakćete i da joj posvetite pažnju, niste u mogućnosti ni da ustanete, tako da je to, prema mom mišljenju, skroz neljudski - utisci su Jasne, majke četvoromesečne Janje, koja je rođena u jednom od porodilišta Srbije.

Kao glavni problem navode se sobe sa šest ili sedam kreveta, u kojima, kada su pune, porodilje ne mogu da se odmore zbog plača beba. Drugi problem "Narodnog fronta" je nedostatak kadra.
- Nemamo dovoljno medicinskih sestara koje bi bile u svakom momentu na usluzi. Iako pokazuju izuzetnu ljubaznost, iako su dosta vredne, prosto ne mogu da postignu u punoj meri sve svoje zadatke da izvrše jer ih nema dovoljno - rekao je zamenik direktora GAK "Narodni front" doktor Spaso Anđelić.

Nezavisni stručnjaci iz Makedonije i Irske tvrde da nijedno porodilište u Srbiji ne ispunjava uslove predviđene za program "Bejbi frendli".

U izveštaju navode da se majke žale na lošu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima, nedostatak poštovanja, kao i nedovoljno posvećeno vreme i pažnju.

"Bejbi frendli" program majke povezuju sa situacijom u kojoj će, iscrpljene nakon porođaja koji ničim nije olakšan, biti prepuštene same sebi, bez potrebne pomoći i uz vrlo ograničenu obuku o dojenju.

I u udruženju "Roditelj" potvrđuju da se najviše žalbi odnosi na ljubaznost i ponašanje zdravstvenih radnika.

- Ukoliko imamo osoblje koje je raspoloženo da se nađe majkama tokom porođaja, svi će se koraci, koji se tiču ranog početka dojenja, boravka mama i beba, adekvatnog učenja o dojenju mnogo lakše primeniti - reči su Angeline Radulović iz Udruženja.

Đurđa Kisin iz Instituta "Batut" i Radne grupe za program "Bejbi frendli" kaže da je program namenjen zaštiti zdravlja majke i deteta i zaštiti porodice i da to zdravstveni radnici moraju da prihvate, ne kao nametnutu inicijativu, nego kao njihov svakodnevni rad, način ponašanja, razmišljanja i delovanja.

Najavljeno je da bi novi i bolji program mogao da bude usvojen do polovine godine i da počne da se primenjuje do kraja godine.

Izvor: GLAS JAVNOSTI  01.02.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi