Zdravstvo

Vesti :: Magnet istopio cenu, Izvor:Večernje novosti

xxxPONUDA "Euromedika", koji je na tenderu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje dao najnižu cenu od samo 2.600 dinara po pregledu magnetnom rezonancom, i pobedio, dva i po puta je bila povoljnija od prvog sledećeg najpovoljnijeg ponuđača - Zavoda za zaštitu železničara. I, čak petostruko niža od cene istog pregleda bez uputa u državnom zdravstvu!

Kako je moguće da pregled kod privatnika košta manje, nego što RZZO državnim zdravstvenim ustanovama plaća za istu dijagnostiku o trošku zdravstvenog osiguranja? I kakav je interes "Euromedika" da "izađe" sa tako niskom cenom, za koju bi neki mogli da pomisle i da je dampinška?
- Ovo je za nas sigurnost u teškim vremenima, da ćemo imati pacijente - kaže dr Nenad Zlatari, vlasnik "Euromedika", inače internista-angiolog. - Cena koju smo ponudili RZZO za pregled MR je ekonomski opravdana. To je potvrdila i studija ovlašćenih sudskih veštaka koje smo angažovali. Ovu cenu smo mogli da ponudimo na tenderu, jer ugovor sa RZZO, koji bi trebalo da potpišemo, obezbeđuje veliki broj pregleda, a to nam omogućava da smanjimo troškove.
Redovna
cena ovog pregleda u "Euromediku" je 8.900 dinara. Dr Zlatarić navodi da su dnevni troškovi održavanja "magneta" jačine jednog tesle 400 evra, radio-ne radio. I, nije isto da li će se na tom uređaju mesečno pregledati tri, ili 500 pacijenata. Samo servisiranje MR mesečno košta 3.000 evra (aparat mesečno "proguta" 150.000 dinara za kilovate struje), troškovi helijuma za hlađenje su još 1.000 evra. I, svakom vlasniku je u interesu da uposli mašinu.
- Ako neko misli da može da kupi skup aparat, odredi "astronomsku" cenu pregleda i da se obogati za godinu dana, u zabludi je. To vreme je prošlo - uveren je dr Zlatarić. - Glavni atributi privatne lekarske prakse ne mogu da budu akvarijum, muzika i kafa za pacijenta, ako su nekad i bili. Mora da se radi ozbiljno, kvalitetno i da se razmišlja "na duge staze".
Dr Zlatarić kaže da profit, iako nije zanemarljiv, nije bio glavni motiv za učešće na tenderu RZZO. U prvom planu za "Euromedik" je bilo sticanje referenci kod RZZO i uključivanje u sistem javnog zdravstva, makar samo sa jednom vrstom pregleda.
- Nadam se da smo ovim otvorili vrata RZZO i za druge privatnike - kaže dr Zlatarić. - Mislim da privatnike u značajnijoj meri treba uključiti u sistem usluga koje se pružaju iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja. To bi povećalo konkurenciju i dovelo do boljeg kvaliteta usluga. Verujem u perspektivu privatnog zdravstva, iako nije ravnopravno sa
državnim.
Pročitajte vesti u celini ....»

Arhiva vesti ...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi