Zdravstvo

Vesti :: Magnetne rezonance pred raspadom

magnetna rezonanca pred raspadomU zdravstvenim ustanovama godišnje se obavi više od 70.000 pregleda rezonancom. Oko 90 odsto problema može da se dijagnosticira i nekim drugim pregledom

VIŠE od polovine svih pregleda na magnetnoj rezonanci ima negativan nalaz. Uz to, skoro 90 odsto problema moglo je da se dijagnosticira i nekim drugim načinom, a ne ovom metodom.

Ipak, na magnetnu rezonancu šalju se pacijenti zbog svega i svačega, i često prethodno nisu obavljene nikakve druge analize, pa se stvaraju gužve i liste čekanja.

Samo u državnim ustanovama godišnje bude urađeno više od 70.000 pregleda na 18 magnetnih rezonanci, koliko ih ima u zdravstvenim ustanovama.

ek kad pacijent dobije uput za snimanje, upada u pravu igranku oko zakazivanja samog pregleda. Na red, u zavisnosti od bolnice do bolnice, može da stigne u periodu od tri meseca pa do osam-devet meseci. Bolesnicima iz onih mesta gde ne postoji magnetna rezonanca uput lekara mora da overi i stručna komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Uput koji overi komisija važi šest meseci. Ako pacijent ne stigne na red za pregled u tom periodu, on ne mora da traži novi uput, ali pregled mora da zakaže u roku od šest meseci.

Nije, međutim, višak pacijenata jedini problem u vezi s pregledima magnetnom rezonancom i čekanjima. Naime, pojedini aparati u Srbiji gotovo da će "pregoreti" koliko rade, dok drugi ne ispunjavaju ni fabrički zapisanu normu. Stručnjaci smatraju da po aparatu treba da bude obavljeno 4.600 pregleda godišnje. 

KOD PRIVATNIKA DO 15.000 DINARA
ZA razliku od državnih ustanova, gde je ponekad čekanje na magnetnu rezonancu "duže od života", privatnici zadovoljno trljaju ruke, jer se kod njih ovaj pregled bukvalno zakazuje dan za danom. Cene kod privatnika kreću se od 8.000 do 15.000 dinara, u zavisnosti od dela tela koji se snima, ali i da li se radi sa kontrastom ili bez njega.

U Kliničkom centru Vojvodine za šest meseci urađeno je oko 1.500 pregleda, dok u drugim klinikama za isti period bude i od tri do četiri puta više pacijenata. Dva "magneta" u KBC "Bežanijska kosa" rade u dve smene. Za šest meseci urađeno je 5.769 pregleda, i na njih se čeka do četiri meseca.

- Često se preskaču neke dijagnostičke metode koje bi podjednako dale rezultat, kao što su ultrazvuk ili rendgen - kaže dr Vladimir Kovčin, direktor KBC "Bežanijska kosa". - Razmazili smo se novom tehnologijom, pa se mnogi odmah šalju na skener ili magnet.

Svake godine lista čekanja na pregled magnetnom rezonancom naraste za 20 do 30 odsto. Mnogi od pacijenata dođu nepripremljeni, bez ijednog urađenog dijagnostičkog pregleda pre "magneta".

Izvor: NOVOSTI 29.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi