Zdravstvo

Vesti :: Majke ostale bez primanja

porodilje bez primanjaPojedine porodilje već duže od mesec i po čekaju na isplatu zagarantovanih naknada. Nadležni tvrde da redovno izdvajaju novac i da su za kašnjenja krivi poslodavci

POJEDINE porodilje u Srbiji već mesec i po dana žive “na belom hlebu”, jer još nisu dobile naknadu za jul. Za to mogu da krive samo svoje poslodavce, jer u Ministarstvu rada i socijalne politike tvrde da se novac za porodiljska bolovanja izdvaja redovno i bez zastoja.

U najtežoj situaciji su porodilje zaposlene u firmama koje kasne ili “zbog besparice” već duže ne isplaćuju zarade zaposlenima. Iako tako porodilje i bukvalno ostavljaju bez sredstava za život, ti poslodavci, ipak, ne krše propise. Jer, po zakonu, firme su obavezne da im isplaćuju naknade istovremeno kada i plate ostalim zaposlenima. Kasnije, uz dokaz da su uplatili porodiljsko, taj novac refundiraju.

U Ministarstvu rada i socijalne politike “Novostima” je u četvrtak rečeno da se trenutno refundira novac za porodiljske nadoknade za jul i avgust.

- Mi refundiramo novac onako kako pristižu zahtevi i dokazi poslodavaca da su isplatili nadoknade za porodiljsko - kaže Milena Antić Janić, iz sektora za brigu o porodici u Ministarstvu rada i socijalne politike. - A, Ministarstvo direktno uplaćuje porodiljske nadoknade samo ženama koje su samostalno zaposlene i nemaju drugih zaposlenih.

U Ministarstvu kažu da se mesečno za porodiljska bolovanja izdvaja 1,95 milijardi dinara. Lane je ukupno izdvojeno 21,5 milijardi, a projekcija je da će ove godine za porodiljske naknade biti isplaćeno 23,5 milijardi dinara.

- Nadoknadu mesečno prima, u proseku, 35.800 porodilja - kaže Milena Antić Janić. - To je godišnje ukupno 430.000 isplata.

LEŽE PO PET GODINA

ZA vreme porodiljskog bolovanja žene primaju prosečnu platu koju su ostvarile za 12 meseci pre odlaska na bolovanje.Porodilje naknadu primaju 12 meseci, a one koje rode treće i svako sledeće dete po 24 meseca. Po zakonu, u slučajevima kada ima problema u razvoju deteta, majke na bolovanju mogu da ostanu do maksimalno pet godina.

Izvor: NOVOSTI 14. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi