Zdravstvo

Vesti :: Manić:U postupak akreditacije uššlo 120 zdravstvenih ustanova

akreditacijaDirektorka Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Snežana Manić izjavila je danas da je od 400 državnih zdravstvenih ustanova u postupak akreditacije ušlo oko 120 i da se nada da će se ubuduće ići ka obaveznoj sertifikaciji.

Ona je gostujući na RTS-u naglasila da Agencija može da akredituje samo državne zdravstvene ustanove, a da privatne ordinacije ne ulaze u program.

- Naš zadatak je da pomognemo zdravstvenim ustanovama da podignu kvalitet rada, da pacijenti dobiju bolju zdravstvenu zaštitu. Akreditacija nije obavezna i ustanove same odlučuju da li ući u postupak - naglasila je ona.

Manić je podsetila da je Agencija počela sa radom 2009. godine, a da se od 2005. godine kroz projekat Svetske banke radilo na formiranju programa i dodala da je dobro što direktori zdravstvenih ustanova, ali i lokalnih samouprava prepoznaju značaj sertifikacije i žele da unaprede rad zdravstvenih ustanova.
Upitana da li su cene možda razlog što se više ustanova ne uključuje u akreditaciju, jer samo obrada dokumenata košta oko 30.000 dinara, ona je rekla da se Agencija finansira sama, da su to minimalna sredstva kao i da je godišnji budžet oko 30 miliona do 35 miliona dinara.

- Kada smo formirali visinu troškova, došlo se do cifre koja ne može biti manja - rekla je Manić i dodala da kada bi se uključili Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, slika bi bila drugačija.

Izvor: BLIC 12. 12. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi