Zdravstvo

Vesti :: Manjak lekova za hepatitis C

manjak lekova za hepatitis CPacijenti oboleli od hepatitisa C uskoro bi mogli da ostanu bez terapije jer su rezerve pegilovanog interferona u bolnicama na izmaku.

Cena ovog leka kreće se od 7.790 do skoro 25.000 dinara, ali ga je teško naći u privatnim apotekama.

- Terapije po bolnicama nisu stale, ali su količine pegilovanog interferona na izmaku, a svaki duži prekid lečenja za pacijente će biti kao da se nisu ni lečili. Za javnu nabavku treba bar mesec dana, a tender još nije ni raspisan - kaže Jasminka Nikolić, predsednica Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih virusa hepatitisa.

Doc. dr Željko Mijailović, direktor Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac, kaže da pegilovanog interferona trenutno nema i da očekuju da će količine potrebne za 25 pacijenta stići do sutra. Prema rečima prof. dr Dragana Delića, direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, ovoj bolnici nedostaju pojedine doze leka. Prof. dr Milotka Fabri iz Instituta za infektivne i tropske bolesti KC Vojvodine i predsednica komisije za nabavku pegilovanog interferona kaže da je dobila informaciju iz RFZO da će danas biti nabavljene veće količine leka za sve bolnice. Iz RFZO kažu da javna nabavka sledi uskoro.

Na manjak bioloških lekova žale se i oboleli od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, a u RFZO navode da će tender za ove lekove biti raspisan za petnaestak dana.

Izvor: BLIC 06.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi