Zdravstvo

Vesti :: Manje plate lekarima koji ne ispune normu

xxxMinistar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da nov način plaćanja lekara po učinku neće podrazumevati smanjenje osnovica plate onima koji ispune normu, već samo onima koji ne ispune normu koja je predviđena u zdravstvenim ustanovama u kojima rade.

"Nadam se da svi oni koji ispune prosečne norme na nivou svoje zdravstvene institucije neće imati snižene plate, a oni drugi koji ne ispune utvrđene norme izgubiće deo plate", rekao je Stanković novinarima u pauzi završne konferencije Ministarstva zdravlja o kliničkim putevima u hotelu "Kontinental".

Stanković je kazao da postoje četiri elementa po kojima će se određivati plata lekara po učinku - broj opredeljenih pacijenata, preventivni rad lekara, način i broj propisanih lekova i broj pregledanih bolesnika.

"Kada se detaljno govori o platama, svi smo za to da platimo rad, ali se bojimo da će administracija navodno ugušiti našu kreativnost, rad i povećanje plata", rekao je ministar zdravlja, ističući da "to neće desiti".

Stanković je objasnio da osnovica plata neće biti smanjena, a da korektivni koeficijent od 0,9 podrazumeva mogućnost da se u postojećoj finansijskoj konstrukciji lekari nagrađuju prema rezultatima rada.

Stanković je objasnio da, na osnovu nedavno donetih izmena i dopuna Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, svako ko radi u zdravstvenom sistemu mora da vodi računa kako će se ponašati prema pacijentima i da li će propisana terapija dati efekte na zdravstveno stanje bolesnika.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 10.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi