Zdravstvo

Vesti :: Matične ćelije obnavljaju srce

xxxObnavljanje srčanog tkiva korišćenjem matičnih ćelija eksperimentalno se primenjuje u Srbiji koja je, pored Belgije, druga zemlja uključena u ovaj revolucionarni poduhvat u medicini - izjavio je za „Blic nedelje" dr Milan Nedeljković, budući predsednik Udruženja kardiologa Srbije i organizator Svetskog samita interventnih kardiologa koji se ovih dana održava u Beogradu.

ako navodi dr Nedeljković, ovaj novi pristup u lečenju bolesti srca nalazi se u početnoj fazi i kod nas je taj tretman primenjen kod pet pacijenata.
- Ovo novo dostignuće u kardiologiji koristiće pacijentima kojima je slaba leva srčana komora. Njima će se ubacivati matične ćelije koje se dobijaju iz koštane srži, a koje će se kasnije pretvoriti u srčani mišić - objasnio je Nedeljković.


Sa novim načinom lečenja mišićnog tkiva ima priliku da se upozna više od 400 učesnika Svetskog samita interventnih kardiologa, jer će ih u to uputiti dr Andrija Terzić, istraživač na čuvenoj klinici Mejo, u Ročesteru, koja je i došla do ovog otkrića sredinom prošle godine.
Naime, ljudskom organizmu se često dešava da dotok krvi nije dovoljan da ishrani srce, kojom prilikom srčani mišić izumire i polako se zamenjuje ožiljkom, zbog čega taj deo srca više ne može da pumpa i ono slabi. Današnji lekovi omogućavaju da se leče simptomi slabog rada srca, međutim do sada nije postojala mogućnost da se taj ožiljak zameni. Terapija matičnim ćelijama upravo će to omogućiti.


Osim predavanja tokom Samita će biti operisano 40 pacijenata sa obolelim krvnim sudovima, koji su ranije imali operacije bajpasa. Međutim, kako je ponovno otvaranje grudnog koša za ove pacijente rizično, oni će biti podvrgnuti proceduri kateterizacije iglama koje su tanke kao vlasi kose i biće im ubačeni takozvani stentovi. Ugradnjom stentova, obloženih lekovima i tankim žicama, olakšava se dotok krvi u srce pacijentima koji imaju problema sa glavnom arterijom srca.

Izvor: BLIC 11.04.2010.
Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi