Zdravstvo

Vesti :: Medicina u svetu i u Srbiji

Medicina u svetu i u SrbijiSrpska medicinska dijaspora broji oko 10 hiljada ljudi, koliko ima lekara srpskog porekla u celom svetu. Jedan deo njih u Srbiji učestvuje na konferenciji gde svojim kolegama iz zemlje predstavlja najnovija dostignuća iz sveta medicine.

Širom sveta živi i radi oko 10 hiljada lekara srpskog porekla. Njihova stručnost priznata je i poznata u svetu. Zahvaljujući Fondaciji princeze Katarine Karađorđević, neki od njih ovih dana učestvuju na beogradskoj konferenciji "Medicina u svetu i Srbiji" - kolegama predstavljaju najnovija iskustva i savremene metode u lečenju.

U timu lekara koji su u noći između 19. i 20. marta bili 36 sati u sali, kako bi kompletno transplantirali lice jednom pacijentu, bio je i dr Branko Bojović. U ekipi Univerzitetske bolnice Merilend u Baltimoru koja je izvela poduhvat bez presedana u plastičnoj hirurgiji, bilo je 150 ljudi.

"Srećom sam bio deo ekipe, bio u sobi gde sam radio, na naš pacijenat, da pripremim njega, i da skidam lice, ne znam kako biolje da vam kažem. To je baš uspelo, bolje nego što smo mi mislili ispočetka, pacijent nije više u bolnici", kaže dr Branko Bojović, sa Univerziteta Merilend u SAD.

Na trećoj konferenciji srpske medicinske dijaspore učestvuje 12 naših stručnjaka koji rade u poznatim svetskim klinikama. Među njima i naučnica godine u Velikoj Britaniji.

Tatjana Stanković Tejlor se bavi kancer genetikom na Univerzitetu Birmingem u Velikoj Britaniji i uvek je bila zainteresovana za lečenje leukemije.

"U Engleskoj sam konačno bila u prilici da shvatim zašto i kako koje leukemije reaguju na različitu terapiju. Moj pik u naučnom istraživanju se desio 2000. godine, kada smo otkrili da određeni gen ima značaj u razvijanju leukemije i odraslih odraslih i kod dece", objašnjava profesor Tatjana Stanković Tejlor.

"Mejo klinika je jedno veliko mesto gde ima jako mnogo lekara, ali ima i naših lekara, to znači da je naše obrazovanje dobro. Svi oni studirali su na ovim prostorima i uspeli su da se zaposle", kaže dr Dušica Babović Vuksanović sa klinika Mejo iz SAD.

Na skupu su predstavljene i nove metode u neurohirurgiji, ali i reproduktivnom i mentalnom zdravlju, pa ne čudi da je interesovanje domačih stručnjaka bilo veliko. U Beogradu je ovih dana i urednica čuvenog medicinskog časopisa "Lanset" Maja Zečević.

Izvor:RTS 17.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi